Azi: € 19,5491 lei 0,0904 $ 17,2140 lei 0,0236
Mâine: € 19,5576 lei 0,0085 $ 17,2246 lei 0,0106

Erste Group, UniCredit și Raiffeisen nu sunt interesate de noi achiziții sau de noi piețe

Erste Group, UniCredit și Raiffeisen nu sunt interesate de noi achiziții sau de noi piețe Sursa foto: wecan.net

Grupurile financiare Erste, Unicredit şi Raiffeisen, cei mai importanţi jucători în sistemul bancar din Europa Centrală şi de Est, nu mai sunt interesate de noi achiziţii sau de noi pieţe, politica lor fiind acum de a creşte organic în ţările unde operează deja, scrie Ziarul Financiar

În aceste condiţii, principalii cumpărători pentru băncile care apar la vânzare sunt băncile locale sau fonduri de investiţii care încearcă să cumpere bănci la un preţ în scădere pentru ca apoi, după câţiva ani de investiţii, să le revândă.

”Vrem să creştem organic, mai ales că în zona Europa Centrală şi de Est există în continuare potenţial de creştere. Suntem fericiţi că suntem prezenţi în această regiune, care are o rată de creştere peste cea a Europei vestice, dar şi stabilitate politică. Suntem ocupaţi cu ce avem şi nu ne uităm spre alte achiziţii”, a spus Jozef Síkela, membru în boardul director pentru zona de corporate la Erste Group.

Vrem să creştem organic, nu ne interesează noi pieţe”, afirmă Johann Strobl, CEO Raiffeisen Bank International.

”Atenţia noastră este pe creştere organică şi poate am putea adăuga ceva în portofoliu, doar dacă este ceva valoros”, a menţionat Carlo Vivaldi, şeful Unicredit pentru Europa Centrală şi de Est.

Jozef Sikela afirmă că băncile locale (care sunt controlate fie de stat, fie de investitori locali) sunt acum principalii cumpărători dacă este ceva de vânzare şi poate vom vedea schimbări de active/bănci între grupurile financiare prezente deja în regiune din motive de a face rost de bani pentru întărirea capitalurilor proprii.

”În acest moment nu vin noi investitori bancari în regiune. Poate cei care sunt deja pe piaţă să mai achiziţioneze ceva”, adaugă şeful Raiffeisen.

Zdenek Turek, CEO Citibank Europa şi cel care a condus mulţi ani operaţiunile băncii americane în România, spune că mai sunt fonduri de investiţii care se uită după bănci în această regiune.

Bancherul de la Erste spune că băncile ar putea să cumpere fintech-uri care dezvoltă produse pentru piaţa bancară pentru a face faţă schimbărilor în comportamentul clienţilor, mai ales în privinţa noii generaţii.

Cei 4 bancheri au participat la un panel despre viitorul sistemului bancar în Europa Centrală şi de Est la conferinţa Euromoney de la Viena, cel mai important eveniment la început de an pentru investitorii din Europa Cetnrală şi de Est.

Sursa: zf.ro

Noutăți similare