Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Dorin Drăguțanu: "Noi nu trăim într-un mediu economic izolat, totul ce se întâmplă în jurul nostru ne vizează nemijlocit"

Dorin Drăguțanu: Sursa foto: tribuna.md

Fiind solicitat de jurnaliști să comenteze cursul leului față de dolar și euro, guvernatorul Băncii Naționale a declarat luni, la o conferință de presă, că situația nu s-a schimbat și Banca Națională vine cu același mesaj privind situația de pe piața valutară, scrie infomarket.md.

„Piața este sub influența acelorași factori fundamentali care nu pot fi eliminați prin măsurile administrative din partea reglementatorului. Suntem într-o situație regională foarte dificilă. Mulți nu înțeleg când le vorbesc, în context, de situația din Rusia și Ucraina. Dar noi nu trăim într-un mediu economic izolat și totul ce se întâmplă în jurul nostru, ne vizează nemijlocit. Economia Moldovei este foarte deschisă: suma totală a comerțului extern (export plus import) este comparabilă cu PIB-ul țării. Din acest motiv, orice șoc extern ne afectează imediat”, a spus Drăguțanu.

Dumnealui a menționat că și cele mai recente date statistice vorbesc despre stagnare și chiar scădere a exporturilor din cauza restricțiilor comerciale din partea Rusiei. Potrivit lui, această stare de incertitudine duce inclusiv la presiuni pe piața valutară.

Guvernatorul Băncii Naționale a comunicat că instituția efectuează intervenții valutare de la începutul anului, dar acestea au loc nu în scopul de a opri devalorizarea leului moldovenesc și nici pentru întărirea lui artificială.

„Când rubla rusească se devalorizează cu 60%, iar hrivna – practic cu 100%, pentru competitivitatea internă și externă nu este convenabilă menținerea artificială a cursului. Dimpotrivă, experții și instituțiile financiare internaționale consideră că regimul valutar liber ajută Moldova să se adapteze la condițiile economice dificile”, a spus Drăguțanu.

Dumnealui a comunicat că vineri, Banca Națională a vândut $20 mln pe piața valutară din Moldova pentru a arăta pieței că reglementatorul urmărește situația și, în caz de necesitate, este gata să ofere pieței lichidități. Guvernatorul BNM a mai menționat că, în final, devalorizarea leului are un efect benefic asupra economiei.

„Creșterea PIB în trimestrul III din 2014 este mai mare decât ne-am așteptat, anume datorită devalorizării leului, din contul căreia au fost absorbite șocurile externe”, a spus Drăguțanu.

El a menționat că devalorizarea monedei naționale față de dolar cu 16-17% de la începutul anului este „o adaptare macroeconomică automată la conjunctura regională”.

În opinia guvernatorului BNM, situația se va stabiliza, mai devreme sau mai târziu.

“Nu trebuie să credem că prețurile petrolului vor continua să scadă la nesfârșit, iar rubla se va devaloriza necontenit și că nici criza din Ucraina nu se va sfârși. Odată, toate acestea se vor încheia și se va reveni și la stabilitate pe piața valutară. Am observat acest lucru în 2009, dar și în 1998, când dolarul a costat de la 4,8 lei la 12 lei, iar apoi s-a ajuns la o stabilitate relativă. Același lucru se va întâmpla și acum”, a spus Dorin Drăguțanu.

Amintim că în 2014, leul moldovenesc s-a devalorizat față de dolar cu 17,9% (de la 13,057 lei pentru un dolar pe 1 ianuarie 2014 până la 15,3968 lei pe 15 decembrie 2014), față de euro – cu 6,7% (de la 17,9697 lei la 19,1782 lei pentru un euro).

Sursa: infomarket.md

Noutăți similare