Azi: € 19,0242 lei 0,0890 $ 17,8816 lei 0,0636
Mâine: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124

(video) Dorin Drăguțanu: "BNM va da un răspuns referitor la tranzacția BEM-Unibank timp de 60 de zile după primirea întregului pachet de documente"

(video) Dorin Drăguțanu: Sursa foto: tribuna.md

Dorin Drăguțanu, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a răspuns la întrebările jurnaliștilor referitor la eventuala tranzacție dintre Banca de Economii și Unibank. Vă prezentăm în continuare declarațiile guvernatorului și imaginile video oferite de privesc.eu.

“BNM examinează cererea cu privire la procurarea unei cote substanțiale a unei bănci în decurs de 60 de zile din momentul în care Banca Națională ajunge la concluzia că acel pachet de documente este complet. Noi am primit de la Banca de Economii o cerere, prin care BEM solicită permisiunea BNM de a procura o cotă de 100% din BC Unibank.

În prezent noi suntem în corespondență cu BEM pentru a clarifica acest pachet de documente și am solicitat informații suplimentare cu privire la completarea acestui pachet de documente. Prin urmare, am primit un pachet de documente, așteptăm să fie completat cu informația care am solicitat-o. În momentul în care o să ajungem la concluzia că acel pachet este complet, vom porni ceasul care va număra 60 de zile în urma cărora trebuie să venim cu decizia de aprobare sau nu a tranzacției potențiale.”

Referitor la mijloacele bănești din care se va face tranzacția

„În documentele care sunt prezentate una din cerințele principale este de a arăta sursa de finanțare, proiecția bilanțurilor următoare etc. Cum am spus, dosarul încă nu este complet, așteptăm informația de la Banca de Economii și ulterior după examinare, vom lua decizia.”

Referitor la cota statului în Banca de Economii

„Noi vorbim despre achiziționarea unei entități de către o altă entitate. Dacă această tranzacție va fi aprobată, și dacă această tranzacție va fi efectuată, acționarul unic al Unibank  va fi Banca de Economii. Dar, vor continua să existe 2 bănci – Banca de Economii și Unibank -  vor continua să existe 2 conduceri la aceste bănci și obligațiile individuale a fiecărei din aceste 2 bănci de a respecta legislația Republicii Moldova. Prin urmare, acționarul majoritar la Unibank ar fi în cazul finalizării tranzacției – BEM, iar statul rămâne la Banca de Economii cu cota sa de 33,33%. Așa cum s-a propus tranzacția de cumpărare a cotei substanțiale în Unibank, cota statului nu are cum să sufere. Putem vorbi despre cota statului doar în cazul dacă s-ar pune pe masă un proiect de fuziune sau un proiect de absorbție. Deocamdată noi la BNM nu cunoaștem astfel de intenții.”

Sursa: bancamea.md / privesc.eu

Noutăți similare