Azi: € 19,0909 lei 0,1177 $ 17,6425 lei 0,0482

Donald Trump ia în considerare divizarea marilor bănci de pe Wall Street

Donald Trump ia în considerare divizarea marilor bănci de pe Wall Street Sursa foto: AP / LM Otero / salon.com

Președintele Donald Trump a anunțat că ia în considerare divizarea marilor bănci de pe Wall Street, prin separarea diviziilor de consum de operațiunile de investiții, transmite Agerpres cu referire la BBC.

"Examinez chiar acum această problemă", a declarat Trump pentru Bloomberg News.

Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a precizat că nu există detalii suplimentare și nu este planificat un anunț în acest caz.

Conform "Glass-Steagall Act", în SUA era obligatorie separarea activității băncilor comerciale de cele de investiții dar legea a fost abrogată în 1999. Unii analiști au apreciat că abrogarea a fost la baza crizei financiare din 2007-2008. În timpul campaniei electorale, Donald Trump și-a exprimat sprijinul pentru o reglementare a "Glass-Steagall Act" adecvată secolului XXI.

"Există oameni care vor să revenim la vechiul sistem, corect? Deci vom examina această problemă", a răspuns Trump la întrebarea privind divizarea băncilor.

Asociația bancherilor americani a anunțat că se opune reintroducerii "Glass-Steagall Act" .

"Există un acord amplu, inclusiv în rândul agențiilor de reglementare bancară, că Glass-Steagall Act nu ar fi prevenit criza sau colapsul pieței imobiliare", a afirmat președintele Asociației, Rob Nichols.

Luna trecută, Donald Trump a promis reformarea cuprinzătoare a reglementărilor bancare "terifiante" din SUA, care au fost introduse după criza financiară globală.

"Vom face o modificare semnificativă a legii de reglementare financiară Dodd-Frank", a declarat oficialul, referindu-se la proiectul adoptat de Barack Obama în 2010 care reglementează activitatea firmelor de pe Wall Street și protecția consumatorilor

Legea Dodd-Frank impune separarea activităților de investiții de cele de retail și nu permite băncilor să-și asume prea multe riscuri. Dar Donald Trump susține că vrea o schimbare "semnificativă" care să ajute sectorul bancar.

"Vrem restricții și reglementări solide. Dar nu reglementări care fac imposibilă acordarea de împrumuturi de către bănci, care ar duce la crearea de locuri de muncă", a afirmat președintele american.

Declarațiile sale au fost susținute de Jamie Dimon, șeful uneia dintre cele mai mari bănci din lume, JP Morgan Chase. În scrisoarea sa anuală adresată acționarilor, el a explicat că povara impusă de autoritățile de reglementare "este într-un mod exagerat complexă, costisitoare și uneori confuză".

Scopul legii Dodd-Frank era rezolvarea problemei băncilor prea mari pentru a fi lăsate să falimenteze (too big to fail). Jamie Dimon susține că băncile au rezolvat în principal această problemă prin majorarea capitalului și introducerea unor controale de risc mai stricte.

Sursa: agerpres.ro

Noutăți similare

Apple Card a fost lansat oficial în SUA

Compania americană a demarat procesul de implementare treptată până la sfârșitul lunii a serviciului Apple Card. Apple Card este disponibil oficial pentru un număr redus de utilizatori ...