Azi: € 19,5526 lei 0,1108 $ 16,8289 lei 0,0607

Deutsche Bank va plăti o amendă de $170 milioane pentru manipularea dobânzii Euribor

Deutsche Bank va plăti o amendă de $170 milioane pentru manipularea dobânzii Euribor Sursa foto: Ralph Orlowski | Bloomberg | Getty Images

Grupul bancar german Deutsche Bank va plăti în SUA 170 de milioane de dolari pentru soluţionarea litigiului judiciar în care este acuzat că, împreună cu alte bănci, a conspirat în vederea manipulării dobânzii Euribor, o rată de referinţă pentru operaţiunile interbancare, scrie economica.net cu referire la Reuters.

Un acord preliminar în acest sens a fost încheiat recent cu autorităţile din SUA şi trebuie aprobat de judecători.

Acordul vine după alte acorduri similare încheiate cu băncile britanice Barclays şi HSBC Holding pentru 94 de milioane de dolari şi, respectiv, 45 de milioane de dolari, care au fost aprobate de tribunal.

Investitorii acuză băncile că au conspirat pentru manipularea dobânzii Euribor şi fixarea preţurilor la derivatele Euribor în perioada iunie 2005 - martie 2011, încălcând legislaţia din SUA.

În aprilie, Rezerva Federală americană (Fed) a amendat Deutsche Bank cu 156,6 milioane de dolari, pentru încălcarea normelor pe pieţele de schimb valutar şi pentru nerespectarea regulii Volcker. Deutsche Bank va trebui să plătească 136,9 milioane de dolari pentru că i-a lăsat pe traderii săi de pe pieţele valutare să opereze în condiţii riscante, a explicat Fed.

Cea mai mare bancă germană „nu a reuşit să detecteze şi să corecteze faptul că traderii săi utilizau chat room-urile pentru a comunica poziţiile concurenţilor” precizează Fed.

De asemenea, Deutsche Bank va trebui să plătească şi o amendă de 19,7 milioane de dolari pentru că nu a respectat interdicţiile cuprinse în "regula Volcker", după numele fostului preşedinte al Fed, Paul Volcker, care împiedică băncile să facă speculaţii cu banii clienţilor lor.

Euribor este stabilit zilnic la Bruxelles de un grup de aproximativ 40 bănci, pe baza dobânzilor la care băncile estimează că se pot împrumuta între ele.

Sursa: economica.net

Noutăți similare

Deutsche Bank va concedia cel puțin 7.000 de persoane

Deutsche Bank, cel mai mare grup bancar german, reduce minimum 7.000 de locuri de muncă, urmărind să ajungă la mai puţin de 90.000 de angajaţi, de la 97.000 în prezent, conform unui plan amplu de restructurare destinat reducerii costurilor şi îmbunătăţirii profitabilităţii ...