Azi: € 19,1391 lei 0,0243 $ 17,9693 lei 0,0278

Decizie BNM: EuroCreditBank nu mai are dreptul să atragă depozite de la persoane fizice

Decizie BNM: EuroCreditBank nu mai are dreptul să atragă depozite de la persoane fizice Sursa foto: bancamea.md

EuroCreditBank nu mai are dreptul să atragă banii populaţiei. Motivul este nerespectarea cerinţelor impuse de legislaţie, scrie Adevărul.

Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei a a declarat pentru "Adevărul“ că decizia se datorează faptului că EuroCreditBank nu respectă condiţiile impuse de legislaţie.

"Acţionarii băncii urmau ca până la finele anului 2012 să majoreze capitalul normativ total până la 200 de milioane de lei. Le-am mai dat un termen ca să se conformeze acestor cerinţe care a expirat însă la finele lunii februarie 2013. Nu au respectat nici de această dată. Aşa că BNM a decis să retragă băncii Eurocreditbank dreptul de a mai atrage bani de la populaţie“, a precizat Dorin Drăguţanu.

Potrivit guvernatorului, instituţia nu este la primul caz de acest fel şi în 2009 BNM a restricţionat dreptul de a acumula bani de la persoanele fizice. De notat că potrivit ultimelor date ale Eurocreditbank, banca dispunea la finele lunii februarie un capital normativ de 168,1 milioane de lei, iar valoarea depozitelor populaţiei se ridica la 96,3 milioane de lei.

Acţionar majoritar al băncii este Mariana Zisis, care avea la finele lunii noiembrie 2012 24,88% din capitalul Eurocreditbank, iar după o serie de tranzacţii a ajuns la o cotă de peste 50%. Şi statul deţine un pachet semnificativ la EuroCreditBank, de 21,02%, pe care încearcă să-l vândă de câţiva ani, dar fără succes. Ultima dată cerea 23 de milioane de lei pentru tot pachetul, câte 10,25 lei pentru o acţiune.

Sursa: adevarul.md

Noutăți similare