Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Daniele Nouy (BCE): “Criza financiară a arătat că regularizarea bancară trebuie regândită în totalitate”

Daniele Nouy (BCE): “Criza financiară a arătat că regularizarea bancară trebuie regândită în totalitate” Sursa foto: .flickr.com/photos/europeancentralbank

Declarația a fost făcută de către Daniele Nouy (foto), preşedintele Consiliului de supraveghere de la Banca Centrală Europeană (BCE), în cadrul unui interviu publicat recent pe bankingsupervision.europa.eu. Vă prezentăm în continuare conținutul acestui interviu.

– Este o problemă pentru Dvs. faptul că băncile mari, de exemplu Nordea, operează în zona euro, dar nu sunt sub controlul direct al Dvs.?

– Legea spune că băncile au posibilitatea să opereze în calitate de reprezentanță, deci noi nu avem nimic de spus în această privință. Noi doar trebuie să ne asigurăm că divizarea responsabilităților între regulatorul de “acasă” și cel gazdă din zona euro decurge ușor. Noi am avut inițial discuții cu supraveghetorul din Suedia, și desigur regulatorul (supraveghetorul) din Finlanda a fost în mod cert implicat. Nu am motive să suspectez că cooperarea nu va decurge ușor.

– Care este cea mai mare îngrijorare a Dvs. referitor la sistemul bancar din zona euro?

– Profitabilitatea e foarte importantă, deoarece permite băncilor să-și întărească poziția de capital.

– Mulți economiști consideră că următoarea criză va veni din sectorul bancar, deoarece riscurile ce vin de exemplu de la băncile italiene sau germane încă persistă. Ce ați vrea să le spuneți?

– Noi lucrăm continuu pentru a reduce riscurile. În această săptămână am distribuit un set de instrucțiuni pentru consultare despre cum băncile trebuie să-și pregătească planul de reducere a creditelor neperformante. Adițional, au fost efectuate schimbări importante în legislația multor țări, precum Italia, pentru a accelera procesul de re-posedare a gajului (repossession of collateral).

– La general, băncile italiene au moștenit probleme referitor la creditele neperformante și de asemenea există îngrijorări pe piață despre UniCredit și Monte de Paschi dacă acestea vor fi în stare să se recapitalizeze. În linii mari, cât de încrezătoare sunteți Dvs. că băncile italiene își vor rezolva aceste probleme?

– Noi nu avem dreptul să vorbim despre bănci aparte. În orice caz, eu am încrederea că măsurile luate referitor la creditele problematice vor avea succes. Băncile care sunt supravegheate vor fi în stare să-și rezolve problemele.

– Guvernul italian a purtat negocieri cu Comisia Europeană referitor la flexibilitatea aranjamentelor privind ajutorul de stat, și au fost voci din interiorul Italiei care cer protejarea investitorilor privați care au investit în instrumentele financiare de tip bail-in (bail-inable debt instruments). Este posibil ca regulile Uniunii Europene să fie încălcate încă odată atunci când o țară mare cere acest lucru?

– Din punctul meu de vedere, Italia este o țară la fel ca și oricare alta, și nu cred că regulile vor fi schimbate la cerință unei singure țări. Lumea s-a schimbat la începutul acestui an, când directiva Bank Recovery and Resolution a intrat în vigoare. Atâta timp cât aceasta e în vigoare, aceasta este legea care se aplică (guvernează). La moment nu există indicații despre nici o schimbare.

– Trebuie băncile să învețe ceva despre vânzarea instrumentelor convertibile către clienți retail – că ei trebuie să evidențieze riscurile ce implică?

– Autoritățile responsabile pentru protecția consumatorilor și supravegherea pieței trebuie să fie foarte atente și să se asigure că investitorii particulari sunt foarte bine informați despre riscurile pe care și le asumă cu instrumente care nu sunt scutite de riscuri.

– Băncile sunt frustrate în ceea ce privește creșterea constantă a nivelului de regularizare ce vine de la Bruxelles și Basel. Credeți că suntem aproape de nivelul necesar pentru a avea un sistem bancar sănătos sau mai urmează ajustări?

– Incertitudinea este cel mai rău lucru pentru bănci. Este foarte greu pentru ei să-și regândească modelul de business atunci când există incertitudine referitor la cerințele față de capital. Noi de asemenea ne așteptăm ca cerințele față de capital să nu crească mai departe decât nivelul actual. Dar nu trebuie să uităm de unde venim. Criza financiară a arătat că regularizarea bancară trebuie regândită în totalitate.

Sursa: bankingsupervision.europa.eu / bancamea.md

Noutăți similare