Azi: € 19,1391 lei 0,0243 $ 17,9693 lei 0,0278

Creditele neperformante: Ce reprezintă acestea? Care este influența lor asupra dezvoltării economiei?

Creditele neperformante: Ce reprezintă acestea? Care este influența lor asupra dezvoltării economiei? Sursa foto:

Un credit neperformant este un împrumut obișnuit care poate fi sau deja este înregistrat de către bănci drept pierderi. În Republica Moldova băncile comerciale clasifică creditele drept neperformante atunci când ratele de plată al acestui credit înregistrează restanțe de 90 de zile sau mai mult. Creditele pot fi clasificate neperformante înainte de 90 de zile în cazul în care companiile datornice prezintă indicii clare de incapacitate de plată precum ar fi falimentul companiei propriu zise.          

În conformitate cu legislația fiecărei țări în vigoare, băncile naționale impun limite al numărului de zile restante la credite și dobânzi. Criteriul de 90 zile este folosit de majoritatea țărilor din lume pentru a determina creditele neperformante. În aceste țări intră și Republica Moldova, România, Polonia, Ucraina, Austria, Cehia și Ungaria. Estonia și Lituania utilizează un număr maxim de 60 de zile de plată al creditelor înainte de a le considera pierderi. Sistemul bancar din Federația Rusă este foarte precaut în privința creditelor neperformante datorită faptului că acestea determină împrumuturile drept pierderi în cazul în care persoanele fizice nu rambursează plata creditului în 60 de zile, iar în cazul celor juridice în circa 30 de zile.

Vă oferim un exemplu pentru a înțelege cum acesta funcționează. Să presupunem că banca X a împrumutat 2 milioane de lei companiei ABC, cu condiția ca compania să ramburseze împrumutul în rate lunare de 50.000 lei. Pentru o perioada de 2 ani compania ABC efectuează toate plățile aferente creditului la timp, însă la un moment dat aceasta se confruntă cu probleme legate de fluxul numerar și oprește toate plățile băncii. După această perioadă compania ABC nu a efectuat nici o plată băncii timp de 3 luni consecutive. Din acel moment, banca X va înregistra creditul companiei drept credit neperformant. Cu cât mai mult timp va trece și compania ABC nu va efectua plata, cu atât cresc și șansele băncii de nu ași mai vedea banii.

Creditele neperformante sunt virusul care pune la îndoială existența lumii de creditare. Acestea reprezintă datoriile care cel mai probabil nu vor fi rambursate, astfel creând probleme și dificultății creditorilor în cauză.

Creditele neperformante sunt una dintre principalele cauze ale stagnării economice naționale și internaționale. Fiecare credit neperformant din sectorul financiar poate fi privit ca o oglindă ce se reflectă de la o întreprindere neprofitabilă. Din acest punct de vedere, rata creditelor neperformante demonstrează cât de sănătos este mediul economic în țară. Micșorarea ratei creditelor neperformante trebuie să fie indubitabil una dintre cele mai mari preocupări al sistemului bancar, pentru că prin minimizarea acesteia vor fi create condiții necesare pentru îmbunătățirea sistemului economic național. Totuși dacă toate creditele neperformante vor continua să existe și să se extindă, atunci resursele financiare generate prin depozite vor fi blocate în întreprinderi și sectoare neprofitabile, care în urmare vor împiedica creșterea și eficiența economică. Rata creditelor neperformante este influențată de riscurile valutare, de inflația monedei în cauză, de crizele economice din acea țară și de capacitatea managementului băncii de a lua decizii importante cu privire la debitorii mari.

Băncile care au o rată ce trece peste limita de 20% impusă de către Banca Națională a Moldovei pot fi puse sub controale dure, care prevăd crearea unor stimulente de restructurare și de renegociere al creditelor neperformante înainte de a le pierde necontenit.

Conform datelor oficiale BNM din septembrie 2012 până în august 2013 rata creditelor neperformante a scăzut cu 1.8 p.p. Cea mai mare schimbare în rata creditelor neperformante a avut loc în martie 2013 unde aceasta s-a diminuat cu 1.5 p.p. față de luna precedentă. Rata creditelor neperformante din Republica Moldova pe parcursul anului analizat este destul de fluctuant și instabil. Deși rata creditelor neperformante s-a diminuat considerabil în ultimul an, soldul datoriei la credite a avut parte de creșteri constante, cu mici diminuări nesemnificative. Soldul datoriei la credite a crescut cu 4.73 miliarde de lei în ultimele 12 luni. În continuare vedeți graficele unde sunt afișate rata creditelor neperformante și soldul datoriei la credite pe parcursul ultimelor 12 luni.

 

În graficul de mai jos este reprezentată rata creditelor neperformante în 10 țări ale lumii pentru anii 2008-2012. Anul 2008 reprezintă anul de bază, unde criză financiară globală încă nu își lăsaseră toate urmele asupra economiei mondiale. Anul 2008 a fost critic pentru economia mondială, ceea ce se observă și prin creșterile aspre ale ratei creditelor neperformante. China este țara care a profitat cel mai mult în ultimii ani în urma crizei, datorită numeroaselor investiții reușite care rămân profitabile până în ziua de azi. Celelalte țări au avut mai puțin noroc unde economiile naționale au avut stagnări economice importante, care în unele cazuri nu și-au revenit la condițiile din anul 2008. Polonia este unica țară din Uniunea Europeană care nu a avut stagnări economice după criza financiară, însă totuși rata creditelor neperformante a suferit creșteri datorită comerțului dezvoltat cu UE și datorită politicilor monetare implementate de către Banca Națională a Poloniei cu scopul de menține inflația monedei locale.

Economiile României și a Bulgariei au avut parte de perioade grele după criză, unde rata creditelor neperformante a crescut până în anul 2012 cu 14 p.p. și respectiv 14.4 p.p. Pentru prima dată după zeci de ani, ratele creditelor neperformante în SUA și în Marea Britanie au atins cote mai mari de 3%. Economiile naționale au avut pierderi de sute de miliarde de dolari și sute de întreprinderi mari au dat faliment. Comparativ cu ratele creditelor neperformante al celorlalte țări analizate în tabel, rata din Republica Moldova a suferit fluctuații dure, unde această rată pe perioada a 4 ani de aproximativ 3 ori, cu circa 10 p.p.

Rata creditelor neperformante este un indicator puternic ce arată situația curentă al economiei naționale, dar și al eficienței bancare. Micșorarea ratei creditelor neperformante este indirect proporțională cu creșterea economică a țării. Pentru creșterea economiei naționale singura soluție la îndemână este extinderea producției prin favorizarea și avantajarea investițiilor. Cei mai mari jucători care influențează direct și indirect economia națională este banca națională și guvernul. Deci pentru a crea o economie durabilă, rolul guvernului este maximizarea efortului asupra atragerii investițiilor și al capitalului în economia națională, iar cel al băncii naționale este de a regula cu eficacitate și onest sistemul bancar și de a menține ratele inflației stabile.

Autor: Liviu Guțuleac

Sursa: bancamea.md

Noutăți similare