Azi: € 19,0242 lei 0,0890 $ 17,8816 lei 0,0636

Credit Agricole, HSBC şi JPMorgan au primit amenzi de 485 milioane euro pentru manipularea dobânzii Euribor

Credit Agricole, HSBC şi JPMorgan au primit amenzi de 485 milioane euro pentru manipularea dobânzii Euribor Sursa foto: finbaltconsulting.eu

Comisia Europeană a anunţat că a decis să impună o amendă de 485 milioane de euro băncilor Credit Agricole (Franţa), HSBC (Marea Britanie) şi JPMorgan (SUA) pentru că s-au înţeles între ele să manipuleze o serie de indicatori financiari de referinţă pentru euro, informează economica.net cu referire la Reuters.

Cele 3 bănci menţionate fac parte dintr-un grup de 7 bănci care, în perioada septembrie 2005 - mai 2008, s-au înţeles între ele să manipuleze dobânda Euribor, o rată de referinţă pentru operaţiunile interbancare.

Credit Agricole a fost amendată cu 114,7 milioane de euro, HSBC a fost amendată cu 33,6 milioane de euro iar JPMorgan Chase va trebui să plătească o amendă de 337,2 milioane de euro.

Anterior, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland şi Société Générale şi-au recunoscut vinovăţia în luna decembrie 2013, în timp ce banca britanică Barclays a evitat plata unei amenzi pentru că a alertat Comisia despre existenţa unui cartel.

„Un sector financiar sănătos şi competitiv este esenţial pentru investiţii şi creştere. Băncile trebuie să respecte regulile în materie de concurenţă la fel ca orice altă companie care operează pe piaţa unică”, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

În replică, banca franceză Credit Agricole a anunţat că va face recurs la amenda aplicată de Comisia Europeană.

„Credit Agricole este convinsă că nu a încălcat legislaţia în domeniul concurenţei. În consecinţă, va face recurs la decizia Comisiei”, a informat banca într-un comunicat.

Sursa: economica.net

Noutăți similare