Azi: € 19,0909 lei 0,1177 $ 17,6425 lei 0,0482
Mâine: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Costul de piaţă al acţiunilor Moldova Agroindbank a urcat până la 2908 lei

Costul de piaţă al acţiunilor Moldova Agroindbank a urcat până la 2908 lei Sursa foto: maib.md

Costul de piaţă al acţiunilor celei mai mari instituţii financiare din ţară – Moldova Agroindbank (MAIB) – a crescut miercuri cu 100 lei şi a ajuns la un nivel record în istoria băncii, de 2908 lei ($168), anunță Infotag

La acest preț a fost înregistrată o tranzacție de vânzare-cumpărare a 55 de acțiuni ale MAIB, cu valoarea nominală de 200 lei. Ultima dată, acțiunile băncii au fost tranzacționate la bursă pe 9 octombrie, când au fost vândute 42 de acțiuni la prețul de 2808 lei.

Ținând cont de profitul băncii înregistrat în anul 2018 în mărime de 530 milioane de lei, precum și de cel obținut în primele trei trimestre ale anului curent, valoarea contabilă a unei acțiuni a MAIB a depășit 4 mii de lei.

În discuțiile cu reprezentantul Infotag, experții de piață au afirmat că „creșterea constantă a prețului acțiunilor, ce stabilește permanent recorduri, în primul rând demonstrează o guvernare foarte bună a băncii, care permite mult mai bine să dezvolte potențialul acesteia”. „Banca este condusă de un manager bun, care cunoaște conjunctura pieței din Rep. Moldova și care este capabil să analizeze profund și să calculeze riscurile în tangență cu dezvoltarea instituției”.

„Admirabil este că piața secundară acțiunilor bancare pas cu pas își revine și înregistrează creșteri reale la hârtiile de valoare. Creșterea acțiunilor MAIB demonstrează încrederea investitorilor în piață, către acest emitent, cât și educația financiară a cumpărătorilor hârtiilor de valori. Ei pot face diferența. Totul ce se face în cadrul MAIB, se transformă în rezultate bune și asupra acestora , respectiv reacționează și piața” – a menționat un alt expert.

În sectorul bancar, Moldova Agroindbank deţine o cotă de circa 30%. La începutul lunii octombrie, a trecut un an de când Moldova Agroindbank a primit noi membri în structura de acţionariat, după ce pachetul de acţiuni de 41,09% din capitalul social al băncii a fost licitat „cu strigare”. Pachetul a fost achiziționat de către HEIM Partners Limited, un consorţiu internaţional format din Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare, Horizon Capital şi AB Invalda INVL. Potrivit clasamentului revistei financiare-bancare „Profit”, Moldova Agroindbank se situează pe primul loc în topul fiabilității și stabilității financiare a băncilor din Moldova, fiind cea mai capitalizată bancă din țară, al cărui număr de clienți a depășit un milion.

Sursa: infotag.md

Noutăți similare