Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Contractul care prevede cumpărarea și deetatizarea a 41% din acțiunile Moldova Agroindbank a fost semnat

Contractul care prevede cumpărarea și deetatizarea a 41% din acțiunile Moldova Agroindbank a fost semnat Sursa foto: maib.md

Contractul privind procurarea de către stat și deetatizarea a 41,09% din acțiunile nou emise ale băncii de importanță sistemică B.C. „Moldova Agroindbank” S.A. între Guvernul Republicii Moldova și Consorțiul internațional de investitori a fost semnat astăzi, 02 octombrie 2018, de către Agenția Proprietății Publice (APP), și societatea de investiții HEIM PARTNERS Ltd, creată de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital și Invalda INVL.

Despre acest fapt anunță un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Prezent la semnarea documentului, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a afirmat că evenimentul de azi reprezintă un pas important în consolidarea și fortificarea sistemului bancar din Republica Moldova.

Prin această tranzacție, cea mai mare bancă din Republica Moldova a căpătat un acționar financiar puternic și experimentat, capabil să asigure dezvoltarea rapidă a băncii și normalizarea activității de creditare. Ținând cont de mărimea băncii “Moldova-Agroinbank” - aproape o treime din întreg sistemul, venirea unui nou investitor de calitate, cu servicii și produse bancare noi, va avea un impact pozitiv asupra întregii economii și va favoriza competitivitatea sectorului bancar din țara noastră”, a menționat Chiril Gaburici.

„Cu acționari noi, de calitate, băncile din Moldova trebuie să-și reia pe deplin funcțiile ce le revin. Asta înseamnă să acorde credite pentru a susține creșterea și modernizarea economică, proiecte noi și investiții, crearea noilor locuri de muncă și bunăstarea populației. Acesta este scopul nostru”, a reiterat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Francis Malige, directorul executiv al BERD pentru instituțiile financiare, a salutat determinarea autorităților Republicii Moldova de a reforma sectorul bancar:

„Guvernul a arătat o voință politică puternică și a hotărât să curețe sectorul bancar. A luat o decizie curajoasă de a sprijini procesul de vânzare al MAIB, care - fără îndoială - va contribui la servicii bancare mai bune și la investiții mai puternice în economia Republicii Moldova în ansamblu".

Preşedintele Comitetului de Conducere al BC „Moldova Agroindbank” SA, Serghei Cebotari a menționat:

„Astăzi ajungem la unul dintre cele mai importante momente din istoria B.C. Moldova Agroindbank S.A. din Moldova. Banca este fericită să intre într-o nouă etapă a dezvoltării sale, care va aduce beneficii clienților, acționarilor și societății în general. MAIB salută noii acționari - instituțiile financiare internaționale care vor consolida poziția băncii și sectorul financiar moldovenesc. În ciuda perioadelor dificile, MAIB a reușit să obțină o performanță puternică și o creștere continuă. Ca instituție, vom continua să îmbrățișăm cele mai înalte standarde de deschidere și guvernanță și o cultură corporativă axată pe integritate și sustenabilitate."

Consorțiul internațional de investitori este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital - gestionar al unui fond de investiții creat de instituții financiare internaționale notorii și Invalda INVL - societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar.

  

Sursa foto: facebook.com/MinisterulEconomiei

Sursa: mei.gov.md

Noutăți similare