Azi: € 20,4127 lei 0,0672 $ 18,1955 lei 0,0130

Conducerea BERD, Băncii Transilvania și Victoriabank s-a întâlnit cu prim-ministrul Pavel Filip

Conducerea BERD, Băncii Transilvania și Victoriabank s-a întâlnit cu prim-ministrul Pavel Filip Sursa foto: gov.md

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu directorul executiv al Departamentului instituții financiare al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Nick Tesseyman, președintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, și președintele Victoriabank, Bogdan Pleșuvescu, anunță un comunicat de presă al Guvernului.

Premierul a salutat venirea acestor importanți investitori pe piața financiar-bancară din Moldova și i-a asigurat de toată deschiderea Guvernului.

„Venirea Băncii Transilvania în Republica Moldova prin preluarea în comun cu BERD a pachetului de acțiuni la Victoribank este inclusiv rezultatul eforturilor depuse de Guvern pentru stabilizarea situației în sectorul bancar și constituie un semnal încurajator și pentru alți potențiali investitori”, a spus Pavel Filip.

Referindu-se la progresele din sectorul bancar, premierul a precizat că în anii 2016-2017 s-a  făcut ordine în sistem, au fost consolidate atribuțiile Băncii Naționale în procesul de evaluare și supraveghere a băncilor, fiind asigurată transparența și calitatea acționarilor și transpuse standarde și practici internaționale în legislația națională.

Premierul a menționat că își dorește un dialog direct cu investitorii mari. Totodată, șeful Executivului a exprimat recunoștință conducerii BERD pentru suportul constant acord în realizarea diferitor proiecte în Republica Moldova, precizând că pentru a asigura o utilizare mai eficientă a banilor, a fost revăzut mecanismul de coordonare a asistenței externe. Acum de această activitate se ocupă ministerul Finanțelor, fapt ce asigură o utilizare prudentă și mai eficientă a banilor publici.

Reprezentanții BERD și ai Băncii Transilvania au mulțumit Guvernului pentru deschidere, menționând buna colaborare cu echipa ministerului Finanțelor și a Băncii Naționale a Moldovei. Ei au reafirmat angajamentul de a face investiții în economia națională. O dovadă în acest sens este și participarea „Victoriabank” la realizarea programului de stat „Prima casă”.

Pavel Filip a accentuat că demararea proiectelor naționale, cum ar fi „Prima Casă” și „Drumuri bune pentru Moldova”, a devenit posibilă datorită acțiunilor întreprinse de Guvern, care au permis creșterea veniturilor la buget. Anul trecut acestea s-au majorat cu 18%, față de 2016, iar în primul trimestru al anului curent încasările au crescut cu 20%, față de 2017.

Premierul a încurajat reprezentanții BERD și ai Băncii Transilvania să facă în continuare investiții în economia națională.

 

Sursa: gov.md

Noutăți similare