Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

(foto) Conducătorii băncilor au avut o întrevedere cu prim-ministrul Pavel Filip

(foto) Conducătorii băncilor au avut o întrevedere cu prim-ministrul Pavel Filip Sursa foto: gov.md

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanţii Asociației Băncilor din Moldova (ABM) şi conducătorii băncilor comerciale din ţara noastră, la care au mai participat vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, Octavian Armaşu, ministru al Finanţelor şi Dorin Drăguţanu, Guvernator al BNM, informează un comunicat al Guvernului.

Premierul a menţionat că a ţinut să aibă această discuţie ca o continuare a ședinței cu mediul de afaceri, de la finele lunii ianuarie curent, considerând indispensabile aspectele privind activitatea băncilor comerciale şi evoluţia situaţiei economice în Republica Moldova. Pavel Filip a vorbit despre priorităţile Guvernului pe termen mediu şi despre obiectivele trasate în vederea ameliorării situaţiei în sectorul financiar-bancar, dar şi pentru dezvoltarea economică a ţării. Prim-ministrul a afirmat că Executivul este determinat să livreze rezultate concrete în realizarea reformelor, referindu-se inclusiv la deciziile adoptate de Guvern pentru a facilita activitatea agenţilor economici. În acest context, Premierul a subliniat rolul băncilor comerciale pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi a climatului investiţional, remarcând faptul că echipa guvernamentală mizează pe un dialog deschis şi constructiv cu toţi partenerii săi în acest proces.

Participanţii la întrevedere au dezbătut subiecte ce țin de ajustarea cadrului legislativ național la standardele internaţionale în domeniul financiar-economic, transparentizarea acționariatului societăților pe acțiuni, înlăturarea barierelor anticoncurențiale, reducerea efectelor monopolului de piață și a concurenței neloiale, identificarea soluțiilor pentru achitarea restanțelor instituțiilor bugetare față de antreprenori și restituirea de TVA din exporturile agenților economici.

Părţile au făcut un schimb de opinii şi pe marginea procesului de reformare a sistemului bancar. Premierul Pavel Filip a menționat că obiectivul Guvernului este edificarea unui sistem bancar stabil şi funcţional în Republica Moldova şi asigurarea dezvoltării economice durabile a ţării.

Președintele Asociației Băncilor din Moldova, Nicolae Dorin a salutat iniţiativa Premierului de a purta discuţii şi consultări periodice pe subiecte de importanţă majoră cu cei care pun în practică politicile statului în domeniul financiar-bancar şi a propus ca acestea să fie organizate trimestrial.

  

  

  

  

Sursa text & foto: gov.md

Noutăți similare