Azi: € 19,0909 lei 0,1177 $ 17,6425 lei 0,0482
Mâine: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Comisioanele băncilor pentru retragerea numerarului de la bancomat și vizualizarea soldului la ATM

Comisioanele băncilor pentru retragerea numerarului de la bancomat și vizualizarea soldului la ATM Sursa foto: shellypalmer.com

Cât costă retragerea de numerar de la bancomatele băncii care a emis cardul Dvs.? Ce comision aplică banca atunci când vizualizați soldul contului Dvs. de card? Dar la bancomatele altor bănci din țară comisioanele sunt la fel?

Răspunsul la aceste întrebări aflați din materialul ce urmează, în care redacția bancamea.md a făcut o analiză comparativă a comisioanelor aplicate de bănci pentru retragerea de numerar și verificarea soldului. Comisioanele prezentate sunt valabile pentru cardurile emise de bănci în condiții generale, astfel cardurile emise în cadrul proiectelor salariale, proiectelor speciale, cardurilor sociale sau co-brand pot avea comisioane diferite de cele din articol.

Retragerea de numerar de la bancomate

Retragerea de numerar de la bancomate este operațiunea cea mai utilizată de către deținătorii de carduri de la noi din țară.

Retragerea de numerar gratis la propriile bancomate și fără restricții referitor la numărul de operațiuni oferă câteva bănci – BCR Chișinău, Comerțbank, Energbank, EuroCreditBank și ProCredit Bank. Deținătorii de carduri emise de Comertbank de asemenea pot utiliza gratis și bancomatele Victoriabank, iar clienții EuroCreditBank – bancomatele MAIB.

Alte instituții financiare, precum Eximbank GVB sau Victoriabank au stabilit un plafon de 5 retrageri lunar gratis, iar restul se taxează cu 0,03 / 0,04 EUR pentru fiecare operațiune suplimentară. Deținătorii de carduri FinComBank, Mobiasbancă, Moldindconbank sau Moldova Agroindbank achită comision pentru fiecare retragere de numerar – de la 0,02 EUR pînă la 0,9 MDL pentru fiecare operațiune. Detalii vedeți în tabelul de la sfârșitul materialului.

Dacă doriți să retrageți numerar de la bancomatul altei bănci decât cea care a emis cardul Dvs. veți achita comisioane în valoare de minim 0,5 EUR / 0, 8 EUR / 1 EUR sau echivalentul a 0,5% sau 1% din suma retrasă + 1 EUR etc. Excepție fiind doar EuroCreditBank, care nu percepe comision la retragerea numerarului din bancomatele altor bănci din Moldova. Estimativ, pentru retragerea de 1.000 MDL de la bancomatul altei bănci decât cea care a emis cardul, veți achita un comision ce va varia între 15 și 40 MDL.

Interogarea soldului la bancomate

Cât de straniu nu ar suna, dar trebuie să plătim și atunci când vrem să verificăm câți bani sunt pe cont, dar totuși nu la toate băncile și nu de fiecare dată. Majoritatea băncilor de la noi au stabilit un număr maxim lunar de interogări de sold pe care clientul le poate face gratis timp de o lună – fie 5, 10, 20 sau chiar 30 de interogări. Celelalte, care vor urma – se taxează de bănci în mediu cu 0,05 EUR, ceea ce constituie mai mult de 1 leu pentru fiecare vizualizare de sold.

La bancomatele altor bănci decât cea care a emis cardul vizualizarea soldului nu este tot timpul posibilă și această operațiune depinde de posibilitățile tehnice ale băncii respective. Tariful mediu pentru o astfel de operațiune constituie 0,5 EUR pentru fiecare solicitare.

Odată cu apariția serviciilor de internet banking, mobile banking sau alertelor SMS, interogarea soldului la bancomate pierde din popularitate, dar încă este o opțiune utilizată des de cei care nu utilizează instrumentele de deservire bancară la distanță.

Informații detailate despre comisioanele fiecărei bănci le puteți vedea în tabelul ce urmează (click pentru a mări imaginea).

Sursa: bancamea.md

Noutăți similare