Azi: € 19,1303 lei 0,0088 $ 17,8989 lei 0,0704

Cele mai expuse bănci europene la Rusia: Raiffeisen, UniCredit, Commerzbank, Societe Generale, Nordea şi ING

Cele mai expuse bănci europene la Rusia: Raiffeisen, UniCredit, Commerzbank, Societe Generale, Nordea şi ING Sursa foto: rbinternational.com

Cine va avea cel mai mult de pierdut de pe urma sancțiunilor impuse Rusiei de Occident? Băncile, răspund analiștii băncii private germane Berenberg Bank, scrie Income Magazine.

În opinia analiștilor Berenberg, cele mai expuse la Rusia sunt Raiffeisen, UniCredit, Commerzbank, Societe Generale, Nordea şi ING, iar cel mai îngrijorător este cazul grupului austriac Raiffeisen. Toate aceste bănci au expunere şi la Ucraina.

Problema este că fluxul de creditare mai slab şi încetinirea ritmului de creştere economică, chiar recesiunea, ar putea afecta calitatea activelor băncilor care operează în Rusia, majorând costurile de risc pentru băncile din Europa, explica experții germani.

În plus, precizează ei, instituţiile de creditare menționate trebuie să facă față inclusiv impactului direct al sancţiunilor pe fondul deprecierii semnificativei a rublei faţă de dolar şi euro, în urma măsurilor financiare impuse Rusiei de UE şi SUA.

"Raiffeisen ar putea ieşi oficial atât din Rusia, cât și din Ucraina şi ar putea să-şi deprecieze investiţiile, înregistrând pierderi de aproximativ trei miliarde de euro. Deşi sancţiunile nu afectează direct băncile europene, credem că vor exista efecte negative în funcţie de perioada de timp în care sunt menţinute măsurile financiare impuse de UE şi SUA împotriva Rusiei", se arată în raportul Berenberg.

UE a inclus săptămâna trecută pe lista de sancțiuni o serie de bănci rusești, printre care Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank şi Rosselkhozbank. Investitorilor europeni li se interzice să achiziţioneze acţiuni sau obligaţiuni cu scadenţa de peste 90 de zile emise de aceste bănci după 1 august.

Sursa: incomemagazine.ro

Noutăți similare