Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124
Lu: € 19,1634 lei 0,0433 $ 17,9971 lei 0,0031

Cea mai mare instituție de credit din Europa, HSBC, analizează mutarea sediului central din Londra

Cea mai mare instituție de credit din Europa, HSBC, analizează mutarea sediului central din Londra Sursa foto: insuranceage.co.uk

"HSBC Holdings" Plc, cea mai mare instituţie de credit din Europa, ar putea lua în calcul mutarea sediului său central din Londra, după ce vor fi anunţate noile reglementări în sectorul bancar, conform anunţului făcut ieri de Douglas Flint, preşedintele instituţiei, scrie bursa.ro.

"Întrezărim forma finală a reglementărilor şi a reformelor structurale. Imediat ce vom avea toate informaţiile, vom analiza unde ar fi cel mai bun loc pentru HSBC", a declarat Douglas Flint, la Adunarea Generală a Acţionarilor, desfăşurată la Hong Kong. Afirmaţia lui Flint a fost făcută după ce un investitor i-a cerut să renunţe la Londra (ca sediu central).

Mai mulţi investitori HSBC au cerut mutarea sediului băncii din Londra după majorarea taxei pe bănci în Marea Britanie, ţara de origine a HSBC. În condiţiile în care are mai multe active decât orice altă bancă britanică, HSBC a fost cea mai afectată de taxa pe bănci, fiind nevoită să achite 750 de milioane de lire sterline (1,1 miliarde de dolari) anul trecut.

În 2012, HSBC a amânat o analiză în urma căreia trebuia să decidă dacă mută sau rămâne în sediul din Londra, considerând că o astfel de decizie este imposibilă până la clarificarea normelor din sectorul bancar, respectiv cele privind creşterea rezervelor minime de capital. Autorităţile de reglementare vor majorarea acestor rezerve în vederea prevenirii potenţialelor pierderi generate de o eventuală repetare a crizei financiare din 2008.

O altă bancă britanică importantă, "Standard Chartered" Plc, care, la fel ca HSBC, realizează majoritatea profiturilor pe continentul asiatic, a primit solicitări de relocare în Asia, din cauza costurilor ridicate din Londra.

Amintim că, anul trecut, HSBC şi-a redus la 13,7 miliarde de dolari profitul net, de la 16,2 miliarde de dolari în 2013, pe fondul creşterii costurilor băncii şi al declinului veniturilor diviziei de investiţii. Câştigul înainte de taxe a scăzut la 18,7 miliarde de dolari, de la 22,6 miliarde de dolari în 2013. Banca şi-a constituit provizioane de 550 de milioane de dolari în 2014, ca să acopere potenţialele amenzi pentru manipularea pieţelor valutare.

Sursa: bursa.ro

Noutăți similare

FMI: 9 bănci mari ar putea avea probleme cu profitabilitatea

Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că unele dintre cele mai mari bănci din lume, printre care Deutsche Bank, Citigroup şi câteva instituţii de credit din Japonia, ar putea avea probleme în anii care vin, ca să rămână suficient de profitabile. Fondul Monetar ...