Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

BNM menține rata de bază la nivelul stabilit anterior – 19,5%

BNM menține rata de bază la nivelul stabilit anterior – 19,5% Sursa foto: noi.md

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei, în cadrul şedinţei de astăzi, 26 noiembrie 2015, a adoptat prin vot unanim următoarea hotărâre:

1. Se menţine rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 19.5 la sută anual;

2. Se menţin ratele de dobândă:

  • la creditele overnight la nivelul actual de 22.5 la sută anual;
  • la depozitele overnight la nivelul actual de 16.5 la sută anual.

Decizia Comitetului executiv al BNM de menținere a ratei de dobândă este argumentată prin faptul că măsurile de politică monetară adoptate de BNM de la începutul anului curent pînă în prezent încă urmează să acționeze prin diferite canale de transmisie în economia națională, inclusiv prin influențarea ratelor dobânzilor la credite și depozite în moneda națională, astfel, exercitînd în continuare efecte asupra evoluției viitoare a inflației.

Decizia Comitetului executiv al BNM vizează ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste în contextul readucerii şi menţinerii ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5.0 la sută pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ±1.5 puncte procentuale.

Următoarea şedinţă a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 30 decembrie 2015.

Sursa: bnm.md

Noutăți similare