Azi: € 19,1303 lei 0,0088 $ 17,8989 lei 0,0704

BNM, împreună cu BNR și De Nederlandsche Bank, lansează proiectul Twinning

BNM, împreună cu BNR și De Nederlandsche Bank, lansează proiectul Twinning Sursa foto: bnm.md

Astăzi, 30 iunie 2015, Banca Națională a Moldovei, împreună cu Banca Națională a României și De Nederlandsche Bank (banca centrală a Olandei) lansează proiectul Twinning aferent consolidării capacității BNM de reglementare și supraveghere bancară în contextul prevederilor Uniunii Europene. Proiectul se va desfășura timp de 2 ani, cu asistența tehnică a 44 de experți de la aceste două bănci - partenere și suportul financiar al Uniunii Europene de 1,2 milioane euro, anunță site-ul oficial al BNM.

Twinning reprezintă un instrument de cooperare dintre autoritățile din statele membre ale UE și cele ale unei țări beneficiare situate în afara acesteia. Acțiunile inițiate în sensul dat țin de modernizarea instituției susținute prin instruire, reorganizare, precum și de armonizarea cadrului legal cu cel comunitar.

Obiectivul proiectului lansat astăzi vizează în special îmbunătățirea reglementărilor prudenţiale ale băncilor, orientate spre afirmarea unui sector bancar solid şi competitiv.

Astfel, conform angajamentelor asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, timp de 3 ani de la semnarea acestuia legislaţia Republicii Moldova urmează a fi armonizată cu actele UE şi standardele internaţionale aferente Basel III. Acestea includ: Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European şi a Consiliului UE din 26 iunie 2013 și Regulamentul nr. 575/2013 al Parlamentului şi al Consiliului UE din 26 iunie 2013, care se referă la cerinţele prudenţiale aferente activității băncilor şi a firmelor de investiţii. Exigențele în cauză se raportează în principal la capital, levierul financiar, lichiditate, expunerile mari și dezvăluirea informației. Aplicarea acestora va avea un impact direct asupra sectorului bancar sub aspectul diminuării riscurilor.

Astfel, derularea proiectului Twinning va contribui la realizarea funcției de supraveghere bancară exercitate de BNM într-un context instituțional modern și eficient.

Sursa: bnm.md

Noutăți similare