Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

BNM a majorat cu 1% ratele instrumentelor politicii monetar-creditare

BNM a majorat cu 1% ratele instrumentelor politicii monetar-creditare Sursa foto: noi.md

Consiliul de Administraţie (CA) a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a majorat joi, la şedinţa extraordinară, cu 1% ratele instrumentelor politicii monetar-creditare.

Potrivit agenţiei „Infotag”, cu referire la BNM, rata de bază la principalele operaţiuni pe termen scurt din 12 decembrie va fi de 4,5%, creditele overnight - 7,5%, depozitele overnight – 1,5%. A fost păstrată doar mărimea rezervelor obligatorii din resursele atrase – 14%.

BNM a declarat că decizia are menirea de a ancora anticipaţiile inflaţioniste şi menţine rata inflaţiei în proximitatea ţintei de 5.0 la sută pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ± 1.5 puncte procentuale.

În comunicatul BNM se vorbeşte că pe parcursul ultimelor 3 luni ale anului curent se atestă o depreciere mai accentuată a leului moldovenesc faţă de moneda unică europeană şi dolarul SUA, cauzată de diminuarea ofertei nete de valută străină pe piaţa internă.

„Nervozitatea pe piaţa valutară a fost alimentată, într-o oarecare măsură, şi de decizia Băncii Naţionale a Moldovei cu privire la instituirea administrării speciale la Banca de Economii şi Banca Socială. Aceste condiţii au determinat formarea unor anticipări şi percepţii negative cu privire la evoluţia viitoare a cursului de schimb al leului moldovenesc şi a inflaţiei. Politicile monetare sunt supuse riscurilor din cauza probabilităţii recesiunii în economia ţărilor zonei euro şi Rusia – principalii parteneri ai Moldovei, precum şi reducerea remitenţelor în valută”, menţionează BNM, subliniind că există riscul majorării inflaţiei în 2015.

Următoarea şedinţă a Consiliului de administraţie al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 29 decembrie 2014.

Sursa: infotag.md

Noutăți similare