BNM a interzis Unibank-ului și BEM să accepte depozite de la persoane fizice și juridice prin deschiderea de conturi noi

BNM a interzis Unibank-ului și BEM să accepte depozite de la persoane fizice și juridice prin deschiderea de conturi noi Sursa foto:

Despre această decizie se anunță pe site-ul oficial al băncii, cu referire la completarea hotărârii Consiliului de Administrație al BNM din 30 decembrie 2014. Astfel, acea hotărârre a fost completată cu câteva puncte care interzic accepatarea depozitelor prin deschiderea de conturi noi, prelungirea depozitelor existente și încheierea de contracte noi privind deservirea plăților sociale și a proiectelor salariale.

Vedeți în continuare anunțul în întregime plasat pe site-ul Unibank:

“Punctul 8 din Hotărârea Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr. 296 din 30.12.2014 „Cu privire la instituirea administrării speciale asupra BC “UNIBANK” SA” se completează cu următoarele:

f) acceptarea depozitelor la vedere şi la termen de la persoanele fizice şi juridice prin deschiderea conturilor noi;

g) prelungirea depozitelor la termen a persoanelor fizice şi juridice constituite până la data intrării in vigoare a prezentei hotărâri;

h) încheierea contractelor noi şi prelungirea contractelor încheiate până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri aferente deservirii de către BC “UNIBANK” SA a plăţilor sociale şi proiectelor salariale prin carduri bancare”.

2. Restricţiile impuse prin pct. 1 lit. f) din prezenta hotărâre nu se referă la contractele în vigoare la data emiterii prezentei Hotărâri aferente deservirii de către BC “UNIBANK” SA a plăţilor sociale şi proiectelor salariale.”

Amintim că acel punct din Hotărârea Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr. 296 din 30.12.2014 „Cu privire la instituirea administrării speciale asupra BC “UNIBANK” SA” mai prevedea:

Se interzice B.C. ”UNIBANK” S.A.:

a. acordarea, prelungirea creditelor, inclusiv în baza angajamentelor asumate anterior;

b. plasarea, prelungirea plasamentelor interbancare, cu excepţia plasamentelor în băncile care au ratingul nu mai mic de categoria BBB-/Baa3 atribuit de către cel puţin una din agenţiile Standard & Poor’s, Moody’s şi Fitch-IBCA şi dacă banca este rezidentă a unei ţări cu un rating similar sau mai mare. În cazul în care ratingul atribuit unei bănci sau ţări diferă de la o agenţie la alta, se ia în consideraţie ratingul agenţiei care a atribuit ratingul cel mai mic;

c. înstrăinarea, gajarea creanţelor, mijloacelor fixe şi circulante, valorilor mobiliare, precum şi a altor active ale băncii, fără acordul în scris al Băncii Naţionale a Moldovei;

d. achiziţionarea creanţelor, mijloacelor fixe şi circulante, cotelor de participare în capitalul unităţilor economice, a valorilor mobiliare, inclusiv a obligaţiunilor şi altor active, fără acordul scris al Băncii Naţionale a Moldovei;

e. ridicarea grevării cu gaj asupra oricărui activ în cazul în care obligaţia garantată nu a fost stinsă (plătită) integral, fără acordul scris al Băncii Naţionale a Moldovei.

Aceleași restricții au fost anunțate și de Banca de Economii:

"În conformitate cu prevederile Hotărârii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a Moldovei nr.248 din 27 noiembrie 2014, în scopul executării Hotărârii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a Moldovei nr.208 din 06 august 2015:

- Se interzice acceptarea depozitelor la vedere și la termen de la persoanele fizice și juridice prin deschiderea conturilor noi.

- Se interzice prelungirea depozitelor la termen a persoanelor fizice și juridice constituite până la data prezentului ordin.

- Se interzice încheierea contractelor noi și prelungirea contractelor încheiate până la data prezentului ordin, aferente deservirii de către Banca de Economii S.A. a plăților sociale și a proiectelor de salarizare prin carduri bancare.

Prevederile sunt valabile în conformitate cu Ordinul Administratorului special nr.272 din 07 august 2015."

Un anunț similar a fost plasat recent de către administratorul special al Băncii Sociale.

Sursa: bem.md / unibank.md / bancamea.md

Noutăți similare