Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

BERD – cel mai important investitor străin al Republicii Moldova

BERD – cel mai important investitor străin al Republicii Moldova Sursa foto: microdinero.com

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a fost înființată în anul 1991, este deținută de 64 de țări și de două instituții interguvernamentale – Comunitatea Europeană și Banca Europeană de Investiții. BERD are drept scop de a susține dezvoltarea economiei de piață și a democrației în 27 de țări din Europa Centrală și Asia Centrală. Pentru Republica Moldova, BERD este cel mai mare investitor străin.

BERD investește mai ales în sectorul privat, oferind finanțări de proiecte pentru bănci, întreprinderi industriale și comerciale. De asemenea, colaborează și cu societăți din sectorul public pentru a sprijini privatizarea acestora, restructurarea întreprinderilor de stat și îmbunătățirea serviciilor municipale sau comunale.

BERD are un capital subscris de 20 miliarde euro, cele mai semnificative contribuţii aparţinând SUA – 2 miliarde euro, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie – câte 1,7 miliarde euro, Federaţia Rusă – 800 mil. euro, Comunitatea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii – 600 mil. euro ș.a. Soliditatea financiară a Băncii este demonstrată şi de calificativul acordat de principalele agenţii internaţionale de rating: AAA de la Standard &Poor’s şi Aaa de la Moody’s.

Ţările de operare ale BERD sunt Albania, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, FYR-Macedonia, Estonia, Georgia, Ungaria, Kazakhstan, Republica Kyrgiză, Letonia, Lituania, Moldova, Mongolia, Polonia, România, Federaţia Rusă, Serbia şi Muntenegru, Slovacia, Slovenia, Tajikistan, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan.

Forul cel mai înalt de decizie în cadrul BERD este Consiliului Guvernatorilor în cadrul căruia fiecare ţară membră are desemnat un guvernator, de obicei ministrul de finanţe. Consiliul Guvernatorilor delegă majoritatea puterilor Consiliului Director, care este responsabil de direcţia strategică a BERD. Preşedintele este ales de Consiliul Guvernatorilor şi este reprezentantul legal al BERD. Din anul 1991 și până în prezent, BERD a avut șase președinți. Actualul preşedinte BERD este Sir Suma Chakrabarti, instalat oficial în funcţie la 3 iulie 2012.

BERD este cel mai mare investitor străin din Republica Moldova. Potrivit situației din iunie 2014, BERD a investit circa 900 mil. euro în peste 100 de proiecte în domeniul energetic, transport, agricultură, industrie și sectorul bancar din țara noastră.

În Republica Moldova, cele mai importante proiecte anunțate în anul 2014 de către BERD sunt împrumutul de 120 mil. euro pentru implementarea proiectului „Livada Moldovei”, împrumutul în sumă de 10 mil. euro pentru dezvoltarea sistemului de aprovizionare cu apă în nordul Republicii, împrumutul de 3 mil. euro pentru modernizarea transportului public în mun. Bălți, precum și împrumutul de 24 mil. euro pentru îmbunătățirea serviciilor de apă și canalizare în Chișinău.

Totodată, BERD este cel mai mare finanțator al băncilor din Republica Moldova. În contextul în care în anul 2013 au existat mai multe evenimente ce au demonstrat slaba guvernanță corporativă a instituțiilor bancare din țara noastră ca rezultat al structurii netransparente a acționarilor, BERD a decis să coopereze doar cu băncile ce dețin capital străin. Astfel, volumul finanțării acordat de BERD sectorului financiar din Moldova s-a înjumătățit anul trecut atingând suma de circa 23 mil. euro, iar în anul 2014 se așteaptă că acesta va scădea și mai mult.

Potrivit aprecierii date de șeful oficiului BERD în Chișinău Julia Otto, în pofida progresului realizat în adoptarea unei noi legislații pentru sectorul financiar, evenimentele de anul trecut au demonstrat capacitatea limitată a autorităților și a instituțiilor regulatorii din Republica Moldova de a implementa eficient legislația în vigoare, precum și capacitatea redusă a sistemului judecătoresc de a asigura dreptul la proprietate.

„BERD va continua să coopereze cu Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare și alte structuri relevante în vederea consolidării independenței structurilor regulatorii și optimizării cadrului regulator”, a declarat Julia Otto într-un interviu acordat agenției Infotag în luna iunie curent.

Dintre băncile locale cu capital străin, se remarcă Mobiasbancă-Groupe Société Générale – unul din principalii parteneri bancari ai BERD. Recent, BERD a încheiat cu Mobiasbancă un acord în valoare de 10 mil. euro, care presupune partajarea riscului de credit. Noul mecanism este similar celui de emitere a garanţiilor, iar BERD va prelua 50% din riscul aferent proiectelor finanţate de Mobiasbancă. În acest fel, Mobiasbancă îşi va reduce expunerea la riscuri şi va putea oferi sume mai mari la credite pe termen lung clienţilor corporativi.

În primăvara acestui an, în cadrul întrunirii anuale a BERD, Moldindconbank a fost desemnată drept „Cea mai activă bancă a anului 2013 din Moldova în cadrul programului BERD de susţinere şi dezvoltare a comerţului” (Trade Facilitation Programme). Acest program este orientat spre stimularea relaţiilor comerciale externe cu ţările Europei Centrale şi de Est, regiunea mediteraneană de sud-est şi ţările CSI. Programul respectiv prevede acordarea creditelor şi eliberarea garanţiilor bancare pentru tranzacţiile de export-import efectuate de către companiile din ţările participante. La finele anului 2013, în program participau 105 bănci emitente din 22 de ţări şi peste 800 de bănci confirmătoare din toată lumea. Moldindconbank colaborează cu BERD în cadrul acestui program începând cu anul 2001, pe parcursul acestei perioade fiind recunoscută și în anii 2003 şi 2004 drept cea mai activă Bancă din Moldova.

BERD a lansat în anul 2013 Programul de formare financiară, scopul căruia este sporirea accesului la servicii financiare pentru persoanele care trimit/primesc remitenţe. Luând în considerare nivelul slab al educației financiare a populației Republicii Moldova și specificul economiei naționale (bazată pe consumul alimentat de remitențe), agenţia de implementare a proiectului de formare financiară a realizat un parteneriat cu băncile retail din Moldova, printre care Moldova-Agroindbank, FinComBank, Banca Socială şi Mobiasbancă şi a identificat filialele unde se deserveşte un număr sporit de tranzacţii cu remitenţe. Programul de formare financiară s-a dovedit a fi un succes – mii de persoane au primit o consultație financiară personalizată și mii de clienţi noi și-au deschis un cont bancar în una din cele patru bănci moldoveneşti care participă în program.

Pe lângă colaborări, proiecte și linii de credit, BERD deține și acțiuni în capitalul a două bănci locale – Victoriabank (15,06% din capitalul social) și Mobiasbancă (8,84%).

În mai 2014, BERD a adoptat o nouă strategie pentru Moldova, care stabilește principalele priorități și obiective ale Băncii pentru anii 2014-2017. Astfel, BERD își propune în următorii ani să îmbunătățească mediul de afaceri din țara noastră, să promoveze standardele europene și integrarea regională și să dezvolte eficiența serviciilor publice.

În ce privește limitarea implicării actuale a BERD în sectorul bancar, în noua strategie pentru Moldova se menționează că se va încerca ca activitatea cu companiile locale să nu fie afectată din această cauză. Aceasta, prin introducerea unor cadre de partajare a riscurilor și de co-finanțare puse în aplicare în băncile străine, în scopul de a promova accesul acestor bănci la sectorul corporativ.

Julia Otto, șeful oficiul BERD în Chișinău, apreciază progresele realizate de Moldova, dar susține că în anii următori, autoritățile din țara noastră trebuie să asigure prin intermediul reformelor instituționale independența și imparțialitatea judecătorească, să reducă corupția, să îmbunătățească climatul de afaceri și să întărească independența Băncii Naționale. Oficialul susține că BERD va sprijini în continuare Moldova în procesul de realizare a reformelor, atât de necesare pentru avansarea către o economie de piață deschisă.

Autor: Daniela Dermengi

Sursa: bancamea.md

Noutăți similare