Azi: € 19,4692 lei 0,0788 $ 16,9867 lei 0,0165

Benoit Coeure (BCE) despre bitcoin: “Ceea ce vedem astăzi este în mod clar o bulă”

Benoit Coeure (BCE) despre bitcoin: “Ceea ce vedem astăzi este în mod clar o bulă” Sursa foto: Reuters / Kai Pfaffenbach

Bitcoin este în mod clar o bulă și nu o monedă, iar investitorii nu trebuie să creadă că vor putea folosi criptomoneda ca mijloc oficial de plată, spune economistul francez Benoit Coeure, membru în Comitetul Executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), citat de profit.ro.

“Ceea ce vedem astăzi este în mod clar o bulă, devenită posibilă din cauza insuficienței (de bitcoin) și a unei secvențe estimate de câștiguri, despre care investitorii cred că va fi sustenabilă, indiferent de fundamente. Aceasta este definiția unei bule”, a spus Coeure într-un interviu pentru publicația economică chineză Caixin Global.

Potrivit oficialului BCE, bitcoin nu este o monedă, iar investitorii nu trebuie să creadă că vor putea folosi bitcoin ca mijloc de plată. Este o investiție speculativă și investitorii “trebuie să fie conștienți” că ar putea înregistra pierderi mari de capital mizând pe bitcoin, a atenționat el.

“Astfel, principala îngrijorare referitoare la bitcoin nu este de natură monetară. Este legată de protejarea investitorilor și, posibil, de evaziunea fiscală, spălarea de bani și finanțarea activităților criminale”, a precizat Coeure.

Întrebat care sunt etapele potențiale în privința politicilor de reglementare a monedelor virtuale, oficialul BCE a amintit acordul încheiat luna trecută între Parlamentul European și Consiliul UE, prin care vor fi reglementate, în premieră la nivelul blocului comunitar, platformele de schimb pentru bitcoin și alte monede virtuale. Acordul modifică cea de a patra directivă UE privind combaterea spălării banilor și obligă platformele de tranzacționare pentru monedele virtuale și furnizorii de portofele digitale care oferă servicii de custodie să raporteze tranzacțiile suspecte și să dezvăluie identitatea posesorilor de criptomonede.

“Sunt sigur că vor fi luate măsuri suplimentare pentru a reglementa această piață”, a spus Coeure.

Economistul admite că tehnologia blockchain care stă la baza bitcoin și a majorității monedelor virtuale are un potențial ridicat pentru piețele financiare, în special sistemele de plăți, fiind studiată intens de toate marile bănci centrale.

“BCE a derulat un proiect împreună cu Banca Japoniei în acest sens. Am conchis că tehnologia nu este încă suficient de matură pentru ca sistemele de plăți de valori mari să folosească o infrastructură bazată pe DLT (tehnologia registrelor distribuite, sau blockchain), însă vom continua să o studiem cu atenție”, a spus el.

BCE este însă “mult mai prudentă” în privința utilizării monedelor digitale în locul banilor fiduciari în cazul plăților la comercianți.

În primul rând, numărul țărilor unde cererea de numerar se află în mod clar pe o pantă descendentă este limitat. “Suedia se confruntă cu o astfel de situație, însă nu și zona euro. În consecință, nu suntem împinși în această direcție”, a precizat Coeure.

În al doilea rând, trebuie luate în calcul implicațiile legate de încrederea și siguranța privind utilizarea criptomonedelor, o altă problemă vizând consecințele pe termen lung asupra sistemului financiar.

“În prezent, investim multe resurse pentru a lupta împotriva contrafacerii bancnotelor. Cum vor arăta frauda și lupta împotriva fraudei într-un mediu cu monede digitale? (…) Cum vor afecta monedele digitale rolul băncilor în calitate de intermediari financiari, va fi sistemul financiar mai stabil, sau mai puțin stabil? Sunt probleme care necesită un timp mult mai îndelungat de reflecție”, spune economistul francez. 

Sursa: profit.ro

Noutăți similare