BCE dorește să armonizeze modelele folosite de bănci pentru evaluarea riscurilor

BCE dorește să armonizeze modelele folosite de bănci pentru evaluarea riscurilor Sursa foto: telegraph.co.uk

Banca Centrală Europeană intenţionează să armonizeze modelele pe care le folosesc diferitele bănci pentru evaluarea riscurilor activelor proprii în încercarea de a reface încrederea în sistemul financiar din zona euro în condiţiile în care analiştii cred că testele de stres ale BCE care au vizat instituţiile bancare nu au reuşit să facă o evaluare realistă a stabilităţi financiare.

BCE, care a devenit recent autoritatea supremă de supraveghere din sistemul bancar al zonei euro, a anunţat că îşi propune să examineze atent modelele folosite de bănci şi să elimine diferenţele, scrie Ziarul Financiar cu referire la Bloomberg.

De vreme ce modelele interne de evaluare a riscului folosite de bănci trec pe sub lupa autorităţilor de reglementare naţionale, iar implementarea lor depinde de aprobarea acestora, BCE, ca unic supraveghetor, este acum în poziţia de a scoate la lumină modul în care băncile evaluează riscurile. BCE a spus deja că băncilor nu li se va permite să se bazeze pe schimbarea modelului de risc pentru a umple golul de capital descoperit în urma testelor de stres încheiate în octombrie.

Deutsche Bank şi-a ajustat modelele de risc în ultimele trei luni ale anului 2012 pentru a-şi majora rata capitalului. Banca şi-a redus activele ponderate la risc cu 55 miliarde de euro în ultimul trimestru din 2012, aproape jumătate din reducere fiind obţinută prin modificarea modelelor de risc şi a proceselor.

Testele de stres care au vizat instituţiile bancare din zona euro nu au reuşit să evalueze realist stabilitatea financiară a băncilor, consideră 51% dintre investitorii, traderii şi analiştii care au participat la un sondaj Bloomberg. 32% din participanţi cred că rezultatele testelor oferă o imagine corectă, în timp ce 17% dintre ei au declarat că nu sunt siguri.

Testele de stres din anii trecuţi s-au dovedit nesigure având în vedere că mai multe bănci care au trecut testele s-au prăbuşit după doar câteva luni.

“Credibilitatea BCE se bazează în parte pe limitarea modelelor pe care le pot folosi băncile pentru a evalua riscurile activelor şi pe viteza cu care va lua aceste măsuri”, spune Nicolas Veron, expert al grupului de analiză economică Bruegel din Bruxelles.

Sursa: zf.ro

Noutăți similare