Azi: € 19,1303 lei 0,0088 $ 17,8989 lei 0,0704

BCE a cerut băncilor europene să-i transmită informaţii cu privire la operaţiunile lor de creditare cu grad mare de risc

BCE a cerut băncilor europene să-i transmită informaţii cu privire la operaţiunile lor de creditare cu grad mare de risc Sursa foto: ecb.europa.eu

Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut băncilor europene să-i transmită informaţii cu privire la operaţiunile lor de creditare cu grad mare de risc, pe măsură ce începe să acorde o atenţie sporită unei pieţe care a intrat deja în vizorul autorităţilor americane, au declarat recent pentru Reuters o serie de surse din mediul bancar. 

Potrivit surselor, la începutul lunii mai BCE a cerut băncilor să-i transmită informaţii cu privire la creditele lor cu grad mare de risc (leveraged loans) acordate companiilor care nu beneficiază de un rating de tip investment-grade, recomandat pentru investiţii, şi a impus drept termen limită pentru trimiterea informaţiilor mijlocul lunii iunie. Băncilor europene li s-a cerut să transmită informaţii cu privire la creditele cu grad mare de risc pe care le-au aranjat sau le-au subscris, termenii acestor credite, inclusiv raportul de îndatorare, şi către ce investitori au fost vândute aceste credite, susţin sursele.

O atenţie sporită din partea BCE creşte şansele ca organismele europene să adopte reglementări similare celor adoptate în SUA încă din luna martie 2013 în ideea de a elimina creditarea cu grad mare de risc care reprezintă un risc sistemic pentru sectorul bancar, scrie economica.net.

“Evident, BCE se gândeşte la finanţarea cu grad mare de risc şi la modalitatea de a o reglementa. Mă aşteptam ca subiectul reglementării creditelor cu grad mare de risc să fie abordat la un moment dat aşa cum s-a întâmplat în SUA”, a declarat un bancher. Acesta a apreciat că băncile europene vor avea dificultăţi în a răspunde la solicitarea BCE deoarece întrebările sunt foarte detaliate.

Demersul BCE vine după o solicitare similară făcută de Banca Angliei la finele lui 2014, când băncilor britanice şi altor bănci cu sediul la Londra li s-au cerut informaţii cu privire la creditele lor cu grad mare de risc. În SUA, Rezerva Federală, Departamentul Directorului de control al masei monetare (OCC) şi Fondul de garantare a depozitelor bancare (FDIC) urmează să îşi extindă analizele la mai mult de odată pe an, începând din 2016.

La fel ca şi regulatorii americani, BCE şi-a limitat solicitările la bănci dar în viitor ar putea să le extindă şi la entităţile non-bancare, care în prezent sunt scutite de la respectarea reglementărilor, susţin bancherii. Lipsa de reglementări pe piaţa de „leveraged loan” din Europa, comparativ cu abordarea strictă din SUA, creează un avantaj competitiv pentru băncile europene care în prezent pot să ofere termeni mai agresivi decât rivalii americani.

Sursa: economica.net

Noutăți similare