Azi: € 19,1303 lei 0,0088 $ 17,8989 lei 0,0704
Mâine: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271

Băncile și brokerii înregistrează pierderi mari în urma deciziei Băncii Naționale a Elveției referitor la cursul franc/euro

Băncile și brokerii înregistrează pierderi mari în urma deciziei Băncii Naționale a Elveției referitor la cursul franc/euro Sursa foto: tagesanzeiger.ch

Băncile de la nivel global au pierdut, într-o zi, zeci de milioane de dolari în urma deciziei de joi a Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB) de a renunţa în mod cu totul neaşteptat la eliminarea plafonului minim impus cursului franc/euro, care a determinat aprecierea monedei ţării, scrie bursa.ro.

SNB a decis, joi, să renunţe la plafonul minim de 1,20 franci/euro, impus cursului de schimb în luna septembrie 2011. În urma anunţului privind eliminarea acestuia, francul s-a apreciat cu 41% faţă de euro şi cu 38% faţă de dolar. Imediat după publicarea deciziei SNB, euro a scăzut aproape instantaneu de la 1,2009 franci/euro la un franc. De aici, a ajuns la 0,9750 centime, iar, ulterior, la 0,85, după care s-a mai redresat.

"Deutsche Bank" AG, cea mai mare bancă din Germania, a suferit pierderi de aproximativ 150 de milioane de dolari în urma eliminării plafonului pentru francul elveţian, potrivit unei surse apropiate situaţiei, citată de presa străină. Un purtător de cuvânt al băncii a refuzat să comenteze informaţia. Sursele spun că şi banca britanică "Barclays" Plc ar fi pierdut zeci de milioane de dolari. Pentru "Deutsche Bank" şi "Barclays", pierderile au apărut cel puţin în parte din portofoliile traderilor de opţiuni legate de francul elveţian. Conform traderilor şi oficialilor bancari, valoarea acestor opţiuni este direct legată de nivelul volatilităţii pieţei şi de cursul de schimb al francului, iar schimbarea bruscă a celor doi factori a cauzat pierderi imediate băncilor. Chiar dacă sunt pierderi foarte mari pentru o singură zi, totuşi ele nu vor avea un impact major pe termen lung pentru bănci, spun sursele.

Situaţia a generat, totodată, colapsul unor societăţi de brokeraj. "Global Brokers" NZ Ltd., societate de brokeraj din Noua Zeelandă, a anunţat că îşi închide uşile dacă, din cauza pierderilor, nu va putea să se mai conformeze cerinţelor minime de capital de un milion de dolari neozeelandezi (782.500 dolari SUA).

În Marea Britanie, brokerul retail "Alpari" Ltd. a anunţat că a intrat în insolvenţă, în urma pierderilor suferite de clienţi.

"Aprecierea recentă a francului, provocată de schimbarea neaşteptată de politică a Băncii Elveţiei, a generat o volatilitate excepţională şi o lipsă extremă de lichidităţi. Când un client nu-şi poate acoperi pierderea, ea este transferată către noi. Această situaţie a obligat Alpari să confirme că a intrat în insolvenţă", conform anunţului firmei.

Totodată, brokerul britanic "IG Group" PLC a informat că se confruntă cu un impact negativ de până la 30 de milioane de lire (45,7 milioane de dolari) după decizia SNB. Furnizorul de servicii de tranzacţionare online "London Capital Group Holding" a înregistrat o pierdere legată de francul elveţian de până la 1,7 milioane de lire. Şi casa de tranzacţii retail OANDA a anunţat că a suferit pierderi din cauză că lichiditatea a dispărut de pe piaţă. 

"Brokerii nu au putut acoperi poziţiile pentru că piaţa s-a mişcat instantaneu", subliniază Mirza Baig, strateg şef la Asia FX.

Tranzacţiile de pe piaţa valutară sunt, în medie, de 5.300 miliarde dolari pe zi, din care operaţiunile cu franci - de 275 miliarde dolari, conform Băncii Reglementelor Internaţionale.

Decizia SNB de eliminare a plafonului impus cursului franc/euro a fost susţinută de toţi membrii board-ului, a declarat preşedintele instituţiei, Thomas Jordan.

"Întotdeauna luăm toate deciziile împreună, după discuţii intense. Nu încape vorbă în acest sens", a afirmat Jordan, într-un interviu acordat publicaţiilor Neue Zuercher Zeitung şi Le Temps.

Potrivit spuselor lui Jordan, oficialii SNB erau conştienţi că decizia ar putea avea un efect major pe pieţele financiare, însă dacă ar fi semnalat această măsură cu ceva timp înainte, "ar fi deschis uşa speculatorilor".

Economia Elveţiei este într-o formă mai bună decât în 2011, când francul aproape atingea paritatea cu euro, pe fondul crizei datoriilor din zona euro, spune Jordan, adăugând:

"Cu plafonul acela de 1,20, Banca Elveţiei a oferit un fel de primă de risc economiei, prima de risc care acum a dispărut (...) Trebuie să ne amintim că plafonul acela a fost conceput de la bun început ca o măsură excepţională pentru un interval limitat de timp şi că, la un moment dat, va fi abandonat".

SNB estima, în decembrie, că inflaţia din ţară va scădea cu 0,1% anul acesta, iar economia va creşte cu aproape 2%. Totuşi, conducerea SNB menţionează că, după decizia de eliminare a pragului, "situaţia economiei este mai dificilă. Francul este, în mod cert, supraevaluat".

Anne Van Praagh, director general al Moody's Investors Service, declară, cu referire la decizia SNB:

"Aceasta este o modalitate prin care SNB recâştigă ceva control în privinţa cursului de schimb şi a politicilor sale monetare, pe care l-a pierdut odată cu impunerea pragului. Economia Elveţiei este mult mai solidă faţă de cea europeană, per ansamblu, astfel că plafonul impus cursului nu mai avea sens şi expunea Banca Elveţiei la riscuri de evaluare".

Menţionăm că indicele JPMorgan Chase & Co. privind volatilitatea globală a valutelor a urcat la 11,68% vineri, cel mai ridicat nivel din iunie 2013 până în prezent. Anul trecut, indicele a atins un minim de 5,28%.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poors a anunţat, vineri, că decizia SNB de abandonare a pragului minim de 1,20 franci pentru un euro nu va avea niciun impact imediat asupra ratingului de ţară "AAA" atribuit Elveţiei. Standard & Poors susţine că aprecierea francului în raport cu euro ar putea afecta exporturile Elveţiei în următorii doi-trei ani, în special spre ţările din zona euro.

"Cu toate acestea, credem că economia puternică şi finanţele publice sănătoase ale Elveţiei vor rezista la acest şoc al cursului de schimb", susţin specialiştii agenţiei.

Steen Blaafalk, Saxo Bank: "Sunt în piaţă de 30 de ani şi nu am mai văzut aşa ceva"

Saxo Bank, unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa de schimb valutar pentru sectorul de retail, ar putea stabili rate diferite pentru tranzacţiile efectuate după ce Banca Naţională a Elveţiei a eliminat pragul de 1,20 euro/CHF, a anunţat, vineri, instituţia.

Aceasta a subliniat că a îndeplinit ordinele clienţilor pe o piaţă "cu o lipsă extremă a lichidităţilor", pe fondul mutării-şoc a SNB, adăugând:

"De îndată ce vom putea să stabilim lichiditatea pieţei, toate ordinele îndeplinite vor fi modificate, ca să atingă niveluri mai precise. Aceasta ar putea avea ca rezultat o rată de execuţie mai slabă decât cea iniţială".

Steen Blaafalk, şeful departamentului de finanţe şi operaţiuni cu risc de la "Saxo Bank", a declarat:

"Am fost la fel de surprinşi ca toată lumea de decizia SNB (...) Nu am prevăzut eliminarea atât de rapidă a plafonului. Oricum, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple a crescut semnificativ în ultimele luni, din cauza politicii monetare a BCE, a riscului geopolitic şi a lipsei de opţiuni de politică în cazul SNB. Aprecierea care a urmat deciziei SNB a fost cea mai mare mişcare consemnată vreodată de o valută majoră şi, practic, nu a existat lichiditate pe pieţe în timpul acelor orele cruciale de joi. Sunt în piaţă de 30 de ani şi nu am mai văzut aşa ceva. Numeroase bănci şi societăţi de brokeraj sunt în aceeaşi situaţie (lipsa lichidităţii - n.r.). Am făcut eforturi pentru clienţii noştri afectaţi şi lucrăm cu ei ca să rezolvăm situaţia".

Strategii "Saxo" cred că mişcarea majoră de reevaluare a francului va impulsiona forţele care vor susţine, în cele din urmă, slăbirea francului din nou, "odată ce va fi găsit sentimentul de echilibru".

Sursa: bursa.ro

Noutăți similare