Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Băncile italiene ar putea contribui cu 1,2 miliarde euro la salvarea Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza

Băncile italiene ar putea contribui cu 1,2 miliarde euro la salvarea Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza Sursa foto: italiasalva.it

Băncile italiene iau în considerare sprijinirea salvării creditorilor cu probleme - Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza - injectând capital privat în valoare de 1,2 miliarde de euro (1,4 miliarde de dolari) în cele 2 instituții financiare regionale, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Guvernul de la Roma intenționează să conducă operațiunea de salvare dar autoritățile UE de concurență au cerut o injecție privată de capital în schimbul aprobării asistenței financiare. Necesitățile de capital ale celor două bănci regionale sunt estimate la 6,4 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Băncile italiene, care au pompat deja 3,4 miliarde de euro în alți creditori cu probleme, nu vor să mai injecteze bani, deși ar fi mai costisitor pentru ele dacă Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza sunt închise, susțin sursele.

Anul trecut, băncile, asigurătorii, fundațiile bancare din Italia și banca de stat CDP au fost de acord să înființeze un fond numit "Atlas", pentru sprijinirea creditorilor cu probleme, un plan sprijinit de stat pentru a evita o criză în al patrulea sistem bancar al zonei euro.

În schimbul finanțărilor oferite de băncile private, Guvernul italian a acceptat să revizuiască prevederile legislative privind falimentul pentru a facilita vânzarea creditelor neperformante.

Grupurile bancare italiene dețin aproape o treime din creditele neperformante, fiind pe primul loc în zona euro. Băncile din Germania dețin doar 2,6% din împrumuturile neplătite, în timp ce Grecia și Cipru aproape jumătate din totalul NPL, arată datele recente publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Sursa: agerpres.ro

Noutăți similare