Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Băncile iraniene revin pe scena mondială după un deceniu de izolare și sancțiuni

Băncile iraniene revin pe scena mondială după un deceniu de izolare și sancțiuni Sursa foto: alarabiya.net

Interesul investitorilor străini pentru sectorul serviciilor financiare din Iran este în creştere puternică în urma semnării acordului în domeniul nuclear dintre această ţară şi marile puteri ale lumii. Absente în mare parte de pe scena mondială în anii în care Iranul a fost izolat prin sancţiuni şi embargou, băncile şi casele de investiţii din Iran au început să discute parteneriate cu instituţii străine care au identificat potenţialul de investiţii din această ţară, scrie Ziarul Financiar cu referire la The Wall Street Journal. 

Oportunităţile sunt uriaşe în Iran. Guvernul are un program de dezvoltare a infrastructurii de aproape 40 miliarde de dolari, o parte din acesta necesitând finanţare bancară.

Poate că nu va fi suficient pentru a atrage bănci mai mari, dar jucători mai mici din Turcia, China, India ar putea manifesta interes, spun oficiali bancari din Iran.

Trei firme financiare iraniene concentrate pe piaţa de acţiuni, Turqoise Partners, Agah Brokerage şi Mofid Securities, au semnat deja parteneriate cu manageri de active din Londra pentru a lansa fonduri de investiţii concentrate pe Iran în acest an.

Discuţii neoficiale sunt purtate de asemenea între bănci iraniene şi unii creditori străini, potrivit unor surse familiare cu aceste discuţii.

Oficialii sectorului bancar iranian admit faptul că sistemul bancar al ţării este „ruginit“ după ce a fost izolat de restul lumii de un deceniu de sancţiuni. Creditele neperformante reprezintă aproximativ 14% din volumul total al creditelor, potrivit celor mai recente cifre ale băncii centrale, unul din cele mai ridicate niveluri din Orientul Mijlociu.

Multe bănci au investit masiv în sectorul imobiliar în era sancţiunilor, văzându-şi acum bilanţurile sub presiune pe fondul scăderii preţurilor din sector. Competiţia pentru depozite venită din partea unor instituţii de credit nereglementate a reprezentat un alt obstacol în calea dezvoltării băncilor.

Iranul are peste 30 de bănci, dintre care multe sunt deţinute privat, însă cele mai mari sunt de stat. Regulile după care acestea funcţionează complică orice investiţie în sectorul financiar al Iranului, fapt ce va încetini probabil investiţiile străine.

Sursa: zf.ro

Noutăți similare