Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124
Lu: € 19,1634 lei 0,0433 $ 17,9971 lei 0,0031

Băncile elene se confruntă în continuare cu problema portofoliilor masive de credite neperformante

Băncile elene se confruntă în continuare cu problema portofoliilor masive de credite neperformante Sursa foto: europeandaily.com

Băncile elene se confruntă în continuare cu povara portofoliilor masive de credite neperformante, în pofida majorării capitalului şi a progreselor înregistrate cu planurile lor de restructurare, se arată într-un raport publicat de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, scrie capital.ro cu referire la transmite Reuters.

"Aceasta înseamnă că testele de stres derulate de BCE ar putea indica faptul că băncile au nevoie de capital suplimentar, în special dacă măsurile de restructurare nu sunt pe deplin încorporate”, avertizează Fitch.

Principalele patru bănci elene - National Bank of Greece (NBG), Piraeus, Eurobank şi Alpha - şi-au majorat semnificativ capitalul prin cele 2 runde de recapitalizare, din surse publice şi private. Totuşi, povara portofoliilor masive de credite neperformante lasă bilanţurile celor 4 instituţii vulnerabile la evoluţiile ulterioare, într-o economie care se îmbunătăţeşte dar e încă foarte slabă, se arată în raportul agenţiei de evaluare financiară.

Rata creditelor neperformante este cuprinsă între 29,7% la NBG şi 45,6% la Alpha, la sfârşitul lui 2013. Piaţa imobiliară continuă să arate o tendinţă descendentă dar reducerea expunerii externe a băncilor şi vânzarea activelor care nu sunt de bază vor sprijini capitalul instituţiilor financiare.

Generarea profitului la băncile elene va fi în continuare afectată de povara portofoliilor masive de credite neperformante, marja profitului va fi slabă, în pofida eficienţei obţinute în urma restructurării sistemului bancar din Grecia, avertizează agenţia.

Economiştii apreciază că probabilitatea unei majorări suplimentare a datoriei guvernamentale în urma recapitalizării băncilor este scăzută, cele patru mari bănci elene şi-au majorat capitalul cu 8,4 miliarde de euro direct de pe pieţe şi Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) dispune de 11 miliarde de euro în cazul în care sectorul public va avea nevoie de capital. Băncile elene şi-au restructurat subsidiarele şi au îndeplinit cerinţele stabilite de Banca Centrală a Greciei referitoare la gestionarea creditelor neperformante.

Sursa: capital.ro

Noutăți similare