Azi: € 19,1303 lei 0,0088 $ 17,8989 lei 0,0704
Mâine: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271

Băncile elene ar putea rămâne în curând fără garanţii pentru accesarea de finanţare de la BCE

Băncile elene ar putea rămâne în curând fără garanţii pentru accesarea de finanţare de la BCE Sursa foto: elysee.fr / Présidence de la République - P. Segrette

Instituţiile de cred din Grecia ar putea rămâne în curând fără garanţii (colateral) pentru accesarea de finanţare de la Banca Centrală Europeană (BCE), dacă Atena nu ajunge la un acord cu creditorii internaţionali privind reformele sale, afirmă Christian Noyer (foto), guvernatorul Băncii Franţei, respectiv membru în board-ul BCE, scrie bursa.ro.

Oficialul BCE a declarat, citat de publicaţia Le Figaro:

"La un anumit moment, băncile elene nu vor mai reuşi, probabil, să ofere suficiente garanţii ca să aibă acces la refinanţare, chiar şi pentru lichidităţi de urgenţă. Prin urmare, este esenţial ca Grecia să rezolve rapid actuala situaţie pentru restabilirea încrederii".

Noyer a adăugat că o eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar fi "o traumă pentru zona euro", iar impactul economic va fi resimţit pe tot cuprinsul globului.

Guvernatorul băncii Franţei a avertizat:

"Se ştie, însă, că cele mai dramatice consecinţe vor fi simţite de Grecia, care se va confrunta cu o criză economică majoră dacă nu-şi va rezolva problemele legate de creşterea PIB-ului şi reducerea şomajului".

Autorităţile de la Atena şi creditorii săi internaţionali încearcă să ajungă la o înţelegere care să permită deblocarea unei tranşe din acordul de finanţare existent, în schimbul unor reforme care trebuie implementate în Grecia.

Sursa: bursa.ro

Noutăți similare