Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271

Băncile din Hong Kong – printre cele mai profitabile instituţii de credit din lume

Băncile din Hong Kong – printre cele mai profitabile instituţii de credit din lume Sursa foto: hongkongbusiness.hk

Conform unui studiu, controlul riguros al costurilor şi o mai bună calitate a activelor le-a permis băncilor majore din Hong Kong să le ofere acţionarilor cele mai mari câştiguri din regiune, scrie bursa.ro.

Băncile mari din Hong Kong sunt unele dintre cele mai profitabile instituţii de credit din lume, în parte datorită fundamentelor pieţei, dar mai ales deciziilor de limitare a costurilor, spun experţii din industrie, conform South China Morning Post.

HSBC Hong Kong, Bank of China Hong Kong şi Hang Seng Bank au avut rezultate mult mai bune decât Standard Chartered şi Bank of East Asia, scrie sursa menţionată, adăugând că alţi factori care generează rentabilitatea sectorului includ creşterea creditării şi reducerea problemelor substanţiale legate de calitatea activelor.

Banca americană de investiţii Morgan Stanley a calculat că băncile de retail din Hong Kong le-au oferit investitorilor câştiguri care au avut un avans combinat de aproximativ 14% în ultimii cinci ani. Evoluţia este cea mai importantă în rândul indicelui MSCI Asia Pacific ex Japan. În plus, studiul subliniază că evoluţia pozitivă poate fi observată şi dacă este analizată contribuţia diviziilor din Hong Kong la rezultatele celor mai mari bănci globale cu prezenţă în acest oraş.

Grupul bancar britanic HSBC Holdings a realizat un profit înainte de taxe de 10,2 miliarde de dolari în primul semestru din acest an, iar divizia HSBC din Hong Kong a generat aproape jumătate din această cifră: 4,6 miliarde de dolari. La rândul său, Standard Chartered din Marea Britanie a anunţat pentru primul semestru un profit impozabil de 1,91 miliarde de dolari, în vreme ce Standard Chartered Bank Hong Kong a obţinut mai bine de o treime din sumă: 662 milioane de dolari.

„Acest lucru aminteşte dominaţia diviziei din Hong Kong, în pofida faptului că recenta creştere a Standard Chartered în acest oraş a fost mai slabă raportat la cea a rivalilor săi", a spus, în raport, Ian Gordon, şef al departamentului de cercetare bancară din cadrul Investec.

Pe de altă parte, Anil Agarwal, şef al diviziei de cercetare bancară pentru Asia, de la Morgan Stanley, a subliniat:

"În Hong Kong, dacă ai o cotă de piaţă consolidată, ai nevoie de mult mai puţine sucursale ca să îţi creşti baza de depozite".

În Hong Kong, depozitele per capita trec de 200.000 de dolari SUA, nivelul fiind cel mai ridicat din Asia. Pentru comparaţie, în India, depozitele per capita sunt de numai 1.200 de dolari.

Sursa: bursa.ro

Noutăți similare