Azi: € 19,1303 lei 0,0088 $ 17,8989 lei 0,0704
Mâine: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271

Băncile din Grecia vor fi închise până pe 6 iulie. Limita de retragere la bancomate va fi 60 de euro pe zi.

Băncile din Grecia vor fi închise până pe 6 iulie. Limita de retragere la bancomate va fi 60 de euro pe zi. Sursa foto: greekreporter.com

Băncile din Grecia vor rămâne închise până după referendum, adică până pe 6 iulie, iar populația va avea limitări la retragerile de la bancomate. Acestea sunt ultimele măsuri anunțate în frumoasa Elada, aseară de premierul Tsipras, după cea mai lungă zi trăită la maxim de Europa, scrie bankingnews.ro.

Bursa și băncile grecești vor rămâne închise pentru a evita un colaps financiar generat de retragerile din depozite după ce BCE a înghețat nivelul finanțării de urgență acordată instituțiilor de credit.

“Vacanța bancară” a fost decisă de către Guvernatorul Greciei, Yannis Stournaras, și Ministrul de Finanate, Yanis Varoufakis

Controlul capitalurilor a fost decis de comitetul grec de stabilitate financiară. Acesta a recomandat ca suma maximă de retragere de la bancomat pentru cetățenii greci să fie de 60 de euro pe zi/per cont.

De exemplu, dacă o persoană are două carduri diferite (conturi diferite) va putea retrage de la ATM 120 euro/zi. Din cauza acestor limitări, băncile și ATM vor rămâne închise până acestea vor fi adaptate.

Guvernul a anunțat că turiștii nu vor avea probleme și vor putea face tranzacții și retrageri cu cardurile de credit/debit emise în țara de origine.

Măsurile erau necesare: grecii au retras, doar sâmbătă, 1 miliard de euro, potrivit presei elene.

După anunțul făcut cu privire la controlul capitalurilor, Premierul  Tsipras a declarat că a cerut, din nou, o prelungire a programului de ajutor, o cerere adresata președintelui Consiliului European, celor 18 lideri din statele membre ale zonei euro precum și președintelui BCE, Comisiei si Parlamentului European.

Sursa: bankingnews.ro

Noutăți similare