Azi: € 20,0787 lei 0,0077 $ 18,0329 lei 0,0479

Banca Națională a Moldovei a amendat conducerea Energbank cu 156 mii lei

Banca Națională a Moldovei a amendat conducerea Energbank cu 156 mii lei Sursa foto: energbank.com

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis aplicarea sancțiunii de amendă față de 5 membri ai Comitetului de conducere al Energbank. Sancțiunea a fost aplicată urmare a examinării rezultatelor controlului complex pe teren efectuat de BNM la această bancă, se anunță într-un comunicat al regulatorului.

Suma totală a amenzilor constituie 156.459 lei.

De asemenea, membrii Comitetului de conducere și ai Consiliului băncii au fost sancționați cu avertisment asupra neadmiterii pe viitor a încălcărilor actelor normative și posibilității de aplicare a unor sancțiuni mai aspre în cazul în care neregulile constatate vor fi comise în mod repetat.

Sancțiunile au fost aplicate după ce în activitatea Energbank au fost constatate unele încălcări ale Legii instituțiilor financiare și actelor normative ale Băncii Naționale, identificate pentru perioada controlului.

Neregulile se referă, în principal, la nerespectarea de către bancă a cerințelor prudențiale specifice activității de creditare, concentrarea riscurilor, clasificarea activelor, precum și la încălcarea reglementărilor în domeniul tranzacțiilor cu persoanele afiliate etc. Totodată, încălcările constatate nu au afectat limitele prudențiale stabilite de BNM și, prin urmare, nu există riscuri majore pentru stabilitatea băncii.

Energbank activează în regim normal și prestează toate serviciile propuse.

Conform site-ului băncii, componența Comitetului de conducere al Energbank este următoarea: Vasilachi Iurii, Cușnir Pavel, Șaghin Pavel, Slobodean Sergiu și Teslev Vasile.

Sursa: bnm.md

Noutăți similare