Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Banca de Dezvoltare a BRICS va deveni operațională în 2016, cu un capital inițial de $50 miliarde

Banca de Dezvoltare a BRICS va deveni operațională în 2016, cu un capital inițial de $50 miliarde Sursa foto: bidnessetc.com

Banca de Dezvoltare a BRICS, care va fi dotată iniţial cu un capital de 50 de miliarde de dolari, va deveni operaţională începând din 2016, relatează Mediafax cu referire la Euronews.

Noua bancă mondială de dezvoltare a fost creată în scopul finanţării unor proiecte mari de infrastructură.

Potrivit preşedintelui rus Vladimir Putin, ea va interveni şi în caz de fluctuaţii pe piaţă.

"Am discutat situaţia economică mondială. Suntem preocupaţi de situaţia de pe pieţe, de puternica volatilitate a preţurilor la energie şi materii prime şi de acumularea datoriilor suverane ale unor ţări. Toate aceste dezechilibre afectează dinamica creşterii economiilor noastre. În aceste circumstanţe, ţările (emergente) din cadrul BRICS trebuie să fie capabile să-şi activeze propriile resurse şi rezerve interne", a spus el.

Ţările membre BRICS - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - reprezintă 40% din populaţia mondială şi 1/5 din PIB-ul planetei.

"Ţările membre BRICS au importante resurse naturale şi umane şi vaste pieţe interne, un puternic potenţial de dezvoltare şi de influenţă politică", a declarat la rândul său preşedintele chinez Xi Jinping.

Nouă Bancă pentru Dezvoltare va fi dotată iniţial cu un capital de 50 de miliarde de dolari, la care cele cinci ţări membre BRICS au contribuit în mod egal cu câte zece miliarde de dolari. De asemenea, banca va dispune de un fond comun de rezervă în valoare de 100 de miliarde de dolari.

Banca va avea sediul la Shanghai şi va fi prezidată iniţial de un indian, care va asigura un mandat de cinci ani.

Sursa: mediafax.ro

Noutăți similare