Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Autoritățile americane au blocat vânzarea MoneyGram către chinezii de la Alibaba

Autoritățile americane au blocat vânzarea MoneyGram către chinezii de la Alibaba Sursa foto: coinjournal.net

O comisie a Guvernului SUA a blocat achiziţia companiei americane de transfer de bani "MoneyGram International" Inc. de către "Ant Financial", divizia financiară a gigantului chinez de comerţ online "Alibaba Group Holding" Ltd., din motive de securitate naţională, scrie bursa.ro cu referire la Reuters.

Cele 2 companii au informat că oferta de preluare în valoare de 1,2 miliarde de dolari, lansată de Ant Financial pentru MoneyGram, nu a primit aprobarea Comisiei pentru Investiţii Străine în SUA (CFIUS), care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de siguranţa datelor ce pot fi utilizate pentru identificarea cetăţenilor americani.

"În pofida eforturilor noastre de a lucra în mod constructiv cu Guvernul american, a devenit clar că CFIUS nu va aproba această fuziune", a declarat directorul general al MoneyGram, Alex Holmes.

Colapsul preluării MoneyGram este o lovitură pentru fondatorul - director executiv al Alibaba, Jack Ma, care vrea să extindă operaţiunile internaţionale Ant Financial, pe fondul competiţiei acerbe de pe piaţa chineză.

Conform unor surse citate de Reuters, CFIUS a respins propunerea de preluare pe motiv că cele 2 părţi nu au dorit să înlăture temerile legate de siguranţa datelor mai sus amintite.

În ultima perioadă, Guvernul american şi-a înăsprit opoziţia faţă de preluarea companiilor americane de către societăţi chineze, într-un moment în care preşedintele Donald Trump vrea să pună presiune pe autorităţile de la Beijing în privinţa problemelor legate de programul nuclear nord-corean şi de schimburile comerciale.

Blocarea preluării MoneyGram vine după ce CFIUS s-a opus achiziţiei companiei de asigurări Genworth Financial Inc. de către China Oceanwide Holdings Group Co. Ltd. pentru 2,7 miliarde de dolari, precum şi preluării firmei de marketing AppLovin de către fondul chinez Orient Hontai Capital, pe 1,4 miliarde de dolari sau a producătorului american de cipuri Lattice Semiconductor Corp. de către fondul chinez Canyon Bridge Capital Partners pentru 1,3 miliarde de dolari.

"Cel mai probabil, MoneyGram va fi vândută unei alte companii, iar Euronet şi-a manifestat în trecut interesul", consideră Gil Luria, analist la "D.A. Davidson & Co".

Euronet a apreciat că există "o logică comercială evidentă într-o combinaţie cu MoneyGram", dar a menţionat că nu există nici o garanţie că va fi lansată o ofertă sau că va fi încheiată o tranzacţie.

MoneyGram este un furnizor global de servicii de transfer al banilor. Compania are sediul în Dallas şi aproximativ 350.000 de birouri în peste 200 de ţări.

După eşecul afacerii, Ant Financial şi MoneyGram au informat că vor explora şi dezvolta iniţiative de colaborare în servicii de transfer al banilor şi plăţi digitale în China, India, Filippine şi alte ţări din Asia, dar şi în SUA.

Ant Financial a anunţat că a plătit către MoneyGram 30 de milioane de dolari - taxă pentru eşecul afacerii.

Sursa: bursa.ro

Noutăți similare