Azi: € 19,1391 lei 0,0243 $ 17,9693 lei 0,0278

Apple Pay - noul portofel electronic de la Apple. Ce reprezintă și cum va funcționa?

Apple Pay - noul portofel electronic de la Apple. Ce reprezintă și cum va funcționa? Sursa foto: appleinsider.com

Plățile în magazine cu telefonul mobil, în locul cardului, prin intermediul POS-urilor contactless ale procesatorilor de carduri Visa și MasterCard, ar putea lua avânt odată cu lansarea iPhone 6, care are inclus cipul cu tehnologia NFC necesar pentru realizarea acestor plăți și aplicația Apple Pay, un portofel electronic în care se introduc datele cardurilor, scrie bancherul.ro.

Apple a anunțat cu puțin timp în urmă ca noile iPhone 6, iPhone 6 Plus și Apple Watch vor avea incluse aplicația de plăți mobile Apple Pay.

"Viziunea este să înlocuim portofelul, iar începutul îl facem înlocuind plățile cu cardul sau cash cu plățile cu telefonul mobil", a spus Tim Cook, șeful Apple, precizând că până acum plățile mobile nu s-au bucurat de atât de mut succes pentru a deveni "main stream".

O viziune radicală și mai degrabă de marketing, dacă ne gândim bine, pentru că de portofel, de carduri și de bani cash vom avea nevoie tot timpul. Doar că de acum înainte s-ar putea să folosim tot mai mult telefonul la plățile în magazine decât cardul și numerarul. Rămâne de văzut, așadar, dacă Apple va reuși sa popularizeze și plățile mobile, așa cum a făcut-o cu telefonul său mobil.

Apple Pay se va putea folosi din octombrie, mai întâi în America, în parteneriat cu MasterCard, Visa, American Express, precum și cu cele mai mari bănci americane, ce acoperă peste 80% din volumul de carduri emise: Citi, Bank of America, Barclays, Chase, Wels Fargo, Capital One.

Plățile se fac cu tehnologia contactless implementată de Visa si MasterCard. Apple spune că sunt peste 220.000 de magazine în SUA care acceptă plăți contactless cu cardurile iar acum și cu iPhone 6, care are inclus, în acest scop, un chip NFC (near-field communication).

În loc de PIN, amprenta digitală

Confirmarea unei plăți se face cu amprenta digitală, Touch ID, printr-o simplă atingere cu degetul a ecranului telefonului, ceea ce conferă plăților o securitate maximă. Asta înseamnă că doar deținătorul telefonului poate face o plată, chiar dacă telefonul este furat.

Chiar și fără amprenta digitală, Apple Pay este mai sigur decât cardurile din portofel. Dacă pierzi iPhone-ul, nu trebuie să anulezi cardurile. Prin opțiunea Find My iPhone ce se poate accesa de pe un computer, poți suspenda efectuarea de plăți doar cu respectivul telefon pierdut, urmând ca serviciul de plăți să-l poți folosi în aceleași condiții de pe noul telefon.

Nu trebuie să completezi formulare de plată în magazinele online. Datele cardului sunt ținute în siguranță și nu sunt transmise magazinului, ca în cazul unei plăți cu cardul, astfel că există o mai mare siguranță în cazul unor tentative de fraudă (datele cardului nu pot fi furate din baza de date a procesatorului de plăți).

Nici măcar atunci când introduci datele cardului în portofelul electronic nu trebuie să completezi numărul lung al cardului, ci poți folosi camera iSight de pe iPhone. Sau se adaugă un card din contul iTunes cu care făceai până acum diverse cumpărături online.

Cum se face plata?

Plățile cu telefonul mobil se fac la fel ca cele cu cardul, doar că mai simplu și mai elegant, normal. După ce ai dus cumpărăturile la casa de marcat, pe telefon primești valoarea pe care o ai de plătit, după care introduci un cod unic de siguranță, apropii telefonul de POS-ul contactless și confirmi cu amprenta digitala. Atâta tot.

Vânzătorul nu vede numele tău afișat pe casa de marcat, nici numărul cardului, nici codul de securitate, firește.

Telefonul generează un cod de securitate dinamic, care înlocuiește codul static de pe spatele cardului. Fiecare plată este autorizată cu un cod unic de securitate. Nici Apple nu știe ce ai cumpărat, unde ai făcut cumpărături sau cât ai plătit.

Când adaugi un card în portofelul electronic din iPhone, denumit Passbook, numărul cardului nu se salvează în memoria telefonului și nici in serverele Apple, ceea ce oferă o siguranță sporită, întrucât în cazul unor fraude, datele cardului nu vor putea fi furate.

Printre magazinele care și-au arătat deja disponibilitatea de a accepta plăți cu noul iPhone se regăsesc Disney, Seamless, Instacart, Sephora, Nordstrom, Chipotle, MLB.com, urmează Subway, McDonalds, Nike, Staples, Petco.

Sursa: bancherul.ro

Noutăți similare