Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124
Lu: € 19,1634 lei 0,0433 $ 17,9971 lei 0,0031

Andrian Candu: “Din estimările experților Kroll, se va recupera între 30-35% din ceea ce este în exterior, dar și în interior este o mare parte”

Andrian Candu: “Din estimările experților Kroll, se va recupera între 30-35% din ceea ce este în exterior, dar și în interior este o mare parte” Sursa foto: prime.md

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, afirmă că experții Kroll au fost recent la Chișinău și au prezentat un raport de progres. Ei estimează că pe exterior se vor putea recupera 30-35%, dar există și în țară o mare parte a banilor delapidați din sectorul bancar. Spicherul remarcă faptul că în instanțele judecătorești există multe fraude, pentru a evita plata creditelor contractate de la cele 3 bănci în proces de lichidare, scrie agora.md.

Andrian Candu a declarat la ora actuală nu există un raport Kroll 2, dar se desfășoară investigații pe interiorul țării de către o echipă specială a Procuraturii, iar din exterior de către experții Kroll.

„Sunt anumite chestiuni care nu le știm și care țin de ancheta penală, mai ales ceea ce se face cu comisiile rogatorii și cu serviciile de inteligență, o știu doar ei. Experții Kroll au fost zilele trecute la Chișinău, din câte am înțeles ei au prezentat un raport de progres, nu este vorba de raport Kroll 2. Raportul Kroll va fi prezentat Băncii Naționale și instituțiilor de drept din țara noastră, atunci când va fi gata” a declarat Președintele Parlamentului în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.

Potrivit acestuia „este prematur să spun dacă voi face public acest raport, fiindcă nu știu dacă voi avea acces la el și nu cunosc în ce funcție voi fi când va fi acel raport. Totuși sunt sigur că raportul Kroll 2 va fi și va conține rezultatul unei investigații făcute profesional și independent de factorul politic din Republica Moldova. Primul raport Kroll nu a fost unul de investigație, ci de documentare și pentru a înțelege procesele. Ce-a de-a doua fază presupune investigarea și localizarea activelor fraudate, înghețarea lor și recuperarea pentru Republica Moldova. Sunt faze foarte importante. Din estimările experților Kroll, se va recupera între 30-35%, din ceea ce este în exterior, dar și în interior este o mare parte”, remarcă Candu.

El mai susține că prin procesul de lichidare a celor trei bănci se estimează să fie recuperate aproximativ 2 miliarde de lei.

„Toți cei care sunt vinovați de acest furt vor răspunde. Pe lângă Ilan Shor și Vladimir Filat sunt și mulți alții. Din ceea ce am văzut și am fost informat, sunt fraude în continuare prin instanțele de judecată, care sunt utilizate pentru fraudarea creditelor luate de la cele trei bănci. Sunt persoane care acum caută justiție să scape de contractele de credite și ipotecă. Aceste fraude vor face obiectul unor investigații și ele vor fi făcute publice la un moment dat. Sunt foarte mule semne de întrebare în ceea ce privește puterea judecătorească. La un moment dat vom fi nevoiți să luăm niște măsuri extraordinare, despre care nu voi intra în detalii, verificăm și noi care sunt posibilitățile strict legale” a conchis spicherul.

La începutul lunii octombrie 2015 Banca Națională a semnat un nou acord cu compania Kroll și compania juridică internațională Steptoe & Johnson LLP să efectueze o investigație mai detaliată, precum și să pregătească și să implementeze o strategie de recuperare, pentru a recupera în folosul Republicii Moldova activele dispărute din cele 3 bănci (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank).

Sursa: agora.md

Noutăți similare