Azi: € 18,9294 lei 0,0834 $ 17,7607 lei 0,0583

Andreas Treichl (Erste Bank): Perioadă de criză s-a încheiat, urmează 7 ani buni pentru Europa Centrală și de Est

Andreas Treichl (Erste Bank): Perioadă de criză s-a încheiat, urmează 7 ani buni pentru Europa Centrală și de Est Sursa foto: solidbau.at / APA

Andreas Treichl, șeful Erste Bank, a declarat, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor (AGA) băncii austriece care a avut loc recent, că în opinia sa perioada de criză care a durat 7 ani s-a încheiat și putem spera, în dimensiuni biblice, la alți 7 ani de prosperitate de acum înainte:

“Au fost, într-adevăr, 7 ani foarte duri, în care atât bancherii cât și politicienii au făcut greșeli, dar cred că pot spune cu o siguranță mare că acest capitol este încheiat, deși în 2015 nu va fi totul perfect”.

Întrebat despre perspectivele de profitabilitate ale BCR, Treichl a spus:

“Sunt convins ca vom avea din nou profit în România, unde economia crește încet, dar sigur”.

După pierderi record de 1,4 miliarde de euro în 2014, care i-au determinat pe unii acționari să-i ceară demisia lui Treichl, Erste a revenit pe profit în primul trimestru al acestui an, când a obținut un câștig de 226 milioane euro, scrie bancherul.ro.

“Pe baza realizărilor din 2014, putem spune că am încheiat criza și am ajuns într-o poziție în care avem șanse mult mai bune să devenim un grup foarte performant în Europa de Est, în comparație cu alte bănci concurente. Un acționar m-a întrebat de ce suntem prezenți în aceste țări care ne produc pierderi și i-am răspuns că suntem acolo pentru că aceste țări vor fi viitorul, de aceea dorim să fim cea mai performantă bancă din această zonă”, a spus Treichl.

El a subliniat faptul că în următoarea perioadă este foarte important ca banca să se concentreze pe finanțarea afacerilor mici și mijlocii (IMM) din țările în care grupul Erste este prezent, întrucât micile afaceri sunt motorul economiilor din România, Cehia sau Ungaria.

Șeful Erste Bank a precizat că bugetul alocat pentru costul riscului în 2015, de 1,2 miliarde euro, a avut în vedere tocmai angajamentul băncii de a-și asuma riscul de a credita IMM-urile și nu unei prognoze mai degrabă conservatoare.

“Va trebui să facem totul pentru a-i convinge pe politicieni și reglementatori să sprijine băncile pentru a finanța mai mult afacerile, pentru că numai așa vom obține creștere economică”, a spus Treichl. El a explicat că finanțarea economiei de către bănci este importantă în Europa, întrucât băncile asigura 75% din finanțarea economiei și numai restul de 25% vine de pe bursă, spre deosebire de Statele Unite, unde situația este exact inversă.

Iar în cazul țărilor din Europa de Est, sectorul bancar asigură 90% din finanțările agenților economici.

“De aceea, noi trebuie să fim răspunzători pentru finanțarea firmelor mici și medii și să găsim posibilități ca și clienții din retail să vadă o creștere a creditării”, a adăugat Treichl.

“De aceea, în dimensiuni biblice, cred că ne putem aștepta la alți 7 ani buni, după cei 7 ani grei de criză, în care trebuie să recunoaștem că angajații noștri nu au dus-o bine, mai ales cei din filiale, dar totuși au rămas entuziaști și au muncit din greu”, a adăugat șeful Erste Bank.

Sursa: bancherul.ro

Noutăți similare