Azi: € 19,0909 lei 0,1177 $ 17,6425 lei 0,0482
Mâine: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Alex Kremer (Banca Mondială): "Sectorul bancar are urgent nevoie de o curăţenie"

Alex Kremer (Banca Mondială): Sursa foto: infotag.md

Banca Mondială va acorda Republicii Moldova între $60 şi 70 mil. anual pe parcursul următorilor ani, a declarat Alex Kremer, Directorul de Ţară al Băncii Mondiale în Moldova, într-un interviu acordat revistei Bănci şi Finanţe Profit, citat de Infotag.

În acelaşi timp, oficialul a menţionat faptul că pe lângă resursele financiare, cel mai important pentru Moldova este să aibă un prieten.

„Printr-un prieten nu am în vedere pe cineva care flatează şi spune că totul este bine. Un prieten bun este cel care îţi spune cinstit care sunt dificultăţile şi cum să le soluţionezi. Banca Mondială doreşte să fie anume acest fel de prieten”, a spus Alex Kremer.

Întrebat care ar fi principalele 3 recomandări ale BM pentru noul Guvern al RM, Alex Kremer a menţionat necesitatea efectuării unei „curăţenii” în cadrul sistemului bancar, îmbunătăţirea climatului investiţional şi „luptei cu corupţia sub orice formă, mare sau mică”.

„Sectorul bancar are urgent nevoie de o curăţenie. Aceasta înseamnă că cele 3 bănci aflate sub administrarea Băncii Naţionale - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank - niciodată nu trebuie să mai coste bugetul public niciun ban”, a spus Alex Kremer.

În opinia oficialului BM, sumele de bani pe care cetăţenii simpli ai Republicii Moldova „le-au pierdut în urma fraudelor de la cele trei bănci sunt şocant de mari”.

„Chiar dacă sunt un economist cu experienţă care trebuie să vadă lucrurile într-un mod foarte obiectiv, nu pot să nu devin emotiv atunci când mă gândesc ce sume mari de bani au fost scoase din bănci prin fraudă şi cât de mult vor avea de suferit din această cauză cetăţenii RM”, a spus Alex Kremer.

El a chemat autorităţile să ia măsuri urgente pentru a se asigura că asemenea situaţii nu se vor mai repeta niciodată în aceste bănci sau în orice alte bănci.

Alex Kremer a adăugat că Banca Mondială pregăteşte un plan pentru sprijinirea bugetului, dar a menţionat că mijloace financiare vor fi acordate Guvernului doar atunci când vor fi luate măsurile necesare pentru stabilizarea sectorului financiar.

Sursa: infotag.md

Noutăți similare