Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271

Albania: Guvernatorul Băncii centrale a fost arestat și inculpat de abuz de putere

Albania: Guvernatorul Băncii centrale a fost arestat și inculpat de abuz de putere Sursa foto: bankofalbania.org

Guvernatorul Băncii centrale a Albaniei, Ardian Fullani (foto), a fost arestat vineri seară la Tirana şi inculpat de abuz de putere, scrie capital.ro cu referire la AFP.

Fullani a fost inculpat după furtul, descoperit la începutul lunii august în urma unui audit, a cel puţin 7 milioane de dolari din rezervele bancare în ultimii 4 ani, a declarat un purtător de cuvânt al parchetului, Albi Serani.

Un mandat de arestare a fost de asemenea emis contra inspectorului general al Băncii centrale, Elivera Golemi, acuzată la rândul ei de abuz de putere.

Din luna august, alţi 14 angajaţi ai Băncii centrale a Albaniei au fost arestaţi şi inculpaţi în legătură cu acelaşi caz. Unul dintre ei, Ardian Bitraj, responsabil pentru stocarea bancnotelor, a recunoscut furtul şi a declarat că a cheltuit toţi banii la pariuri sportive.

Ardian Fullani, guvernatorul Băncii centrale din octombrie 2004, a respins la începutul lunii august orice responsabilitate personală în această afacere şi a declarat că “rezervele de numerar depuse la Banca Albaniei nu au fost atinse şi sunt păstrate în condiţii de înaltă securitate”.

Şeful unei comisii parlamentare, Erjon Brace, a pledat atunci pentru o „reformă profundă în organizarea sistemului de control al Băncii centrale”, susţinând că „incidentul a afectat imaginea acestei instituţii şi pe cea a naţiunii”.

Sursa: capital.ro

Noutăți similare