Azi: € 19,9904 lei 0,1658 $ 17,0326 lei 0,0149

Află când a apărut primul ATM în lume şi ce operaţiuni poţi face la bancomatele Moldova Agroindbank

Află când a apărut primul ATM în lume şi ce operaţiuni poţi face la bancomatele Moldova Agroindbank Sursa foto: maib.md

Acum 52 de ani, în nordul Londrei, a fost instalat primul bancomat în lume, fiind creat de scoţianul John Shepherd-Barron.

„M-am gândit ce ar fi dacă am face un automat care să elibereze bani în baza unor cecuri, carduri sau alte instrumente. Iniţial, codul PIN avea 6 cifre, dar am renunțat la două cifre pentru că nevastă-mea nu putea reține un șir mai lung de 4 cifre", a declarat Barron despre ideea invenţiei sale.

În 2001 Moldova Agroindbank a instalat primele bancomate sau ATM-uri în reţeaua sa de unităţi. Acestea erau limitate ca funcţii, oferind posibilitatea strict de retragere a banilor în valută naţională şi de vizualizare a soldului.

Astăzi, MAIB are una dintre cele mai vaste reţele de bancomate din Republica Moldova – 307 şi dintre cele mai moderne, oferind o varietate amplă de funcţii, inclusiv:

  • retragerea banilor prin intermediul cardului în valută naţională sau străină (euro sau dolari);
  • depunerea banilor în contul de card în valută naţională sau străină (euro sau dolari) prin intermediul bancomatelor Cash IN;
  • achitarea diverselor tipuri de plăţi prin intermediul bancomatelor;
  • acceptarea cardurilor sistemelor internaţionale Mastercard, VISA şi exclusiv în Republica Moldova - American Express;
  • servicii CARDLESS – posibilitatea de suplinire a cardului propriu sau al altei  persoanei, fără utilizarea nemijlocită a cardului;
  • transfer de bani de la card la card utilizând Serviciul P2P;
  • transfer de bani prin Cash by Code - comunicând unei persoane acest cod va putea retrage la orice bancomat MAIB suma transferată.

Prin reţeaua sa vastă de bancomate, Moldova Agroindbank se bucură să contribuie la aprecierea Republicii Moldova printre primele ţări în lume după numărul bancomatelor pe cap de locuitor.

Foto bancomat MAIB din 2001.

Sursa: maib.md

Noutăți similare