Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Acțiunile băncilor europene au scăzut puternic în urma ultimelor evenimente din Grecia

Acțiunile băncilor europene au scăzut puternic în urma ultimelor evenimente din Grecia Sursa foto: cnafinance.com

Acţiunile băncilor din Europa au scăzut puternic, cele mai afectate fiind cele din Spania, Portugalia, Italia, Franţa şi Germania, după ce Atena a anunţat impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital şi închiderea instituţiilor de credit, scrie bursa.ro.

La rândul lor, titlurile băncilor din SUA au urmat un curs negativ din cauza situaţiei din Grecia. Decizia Greciei de a impune restricţii asupra mişcărilor de capital este una justificată, în opinia Comisiei Europene.

Acţiunile BBVA, a doua bancă majoră din Spania, au coborât cu peste 5%, cele ale "BNP Paribas" - cea mai mare bancă franceză, cu 5%, titlurile "Société Générale" din Franţa, cu 4,9%, iar acţiunile "Deutsche Bank", cea mai mare instituţie de credit din Germania, cu 5,2%. Acţiunile "Banco Comercial Portugues" au scăzut cu 12%, iar cele ale principalelor bănci austriece, "Erste Group" şi "Raiffeisen Bank International" cu 3,3%, respectiv 5,7%.

Acţiunile băncilor italiene "UniCredit" au pierdut 6%, după ce, anterior, au fost suspendate de la tranzacţionare.

Bursa din Grecia a fost închisă, însă acţiunile "National Bank of Greece", cea mai mare bancă elenă, au pierdut 18% pe piaţa americană, după care au fost suspendate de la tranzacţionare.

"Evoluţiile din acest weekend au crescut profilul de risc al băncilor din Grecia", a declarat, conform presei internaţionale, Ronit Ghose, analist "Citibank".

Expunerea băncilor străine la Grecia este relativ modestă, după ce băncile - în special cele din Franţa şi Germania - şi-au vândut subsidiarele elene în ultimii 3 ani. Deşi riscul contagiunii s-a atenuat faţă de criza datoriilor din 2009, când băncile străine aveau o expunere mai ridicată la Grecia, creditorii rămân vulnerabili la ameninţarea ieşirii Greciei din zona euro (Grexit).

Jacopo Ceccatelli, de la "Marzotto SIM" SpA Milano, spune:

"Pe termen scurt, vom vedea o înrăutăţire a încrederii pe pieţe. Bondurile suverane, băncile din statele de la periferia zonei euro vor fi cele mai afectate de incertitudini".

La sfârşitul anului trecut, cea mai mare expunere la Grecia o aveau "HSBC Holdings" şi "Credit Agricole", de 5 miliarde de euro, respectiv 4,2 miliarde de euro.

Deponenţii greci au retras peste opt miliarde de euro din băncile elene în ultimele două săptămâni, înainte de impunerea restricţiilor temporare asupra mişcărilor de capital, potrivit estimărilor Moody's Investors Service, conform Financial Times. Moody's arată că, de la finele lunii noiembrie până în prezent, depozitele private din băncile greceşti s-au diminuat cu 44 de miliarde de euro, la 120 de miliarde de euro.

"Ca răspuns la incertitudinea crescută provocată de anunţarea referendumului, gospodăriile greceşti şi-au retras depozitele într-un ritm accelerat în cursul week-end-ului, îngrijorate de perspectiva unei vacanţe bancare neaşteptate, îngheţarea depozitelor şi în cele din urmă riscul denominării forţate într-o nouă monedă", precizează Moody's.

Amintim că premierul elen Alexis Tsipras a anunţat, duminică, impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene sunt închise până în 6 iulie, fiind afectate şi sucursalele băncilor străine din Grecia. De asemenea, Alexis Tsipras a anunţat organizarea unui referendum pe marginea ultimei oferte de acord făcută Greciei de creditorii externi, situaţie care i-a determinat pe europeni să lase să expire, astăzi, programul de asistenţă financiară de care beneficia Atena. Grecia trebuia să achite o tranşă de 1,6 miliarde de euro către FMI, iar imposibilitatea plăţii acesteia, din lipsă de fonduri, ameninţă ţara cu incapacitate de plată.

Achitarea tranşei către FMI este puţin probabilă, dar acest lucru nu va echivala cu intrarea imediată în incapacitate de plată, a afirmat Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor BCE.

"În acest moment există o procedură a FMI, prin care nu se declară imediat falimentul unui stat, dar, fireşte, cu cât sunt ratate mai multe termene limită, cu atât mai dificilă devine situaţia", a avertizat Nowotny.

Sursa: bursa.ro

Noutăți similare