Azi: € 19,1303 lei 0,0088 $ 17,8989 lei 0,0704

5 bănci din România se pregătesc să introducă plățile instant în lei

5 bănci din România se pregătesc să introducă plățile instant în lei Sursa foto: busy.org

Cinci bănci din România s-au arătat interesate să introducă plăţile instant, dintre care 2 sunt în faze avansate, potrivit informaţiilor prezentate în cadrul unui eveniment, de reprezentanţii sistemului bancar, scrie nocash.info.ro.

„Se discută la nivel local, dar şi regional despre plăţile instant. Şi în România se desfăşoară, la nivelul comunităţii bancare, un astfel de proiect. S-au făcut deja paşi importanţi. Proiectul se realizează împreună cu Transfond şi câteva bănci, printre care banca pe care o reprezint – CEC Bank, Banca Transilvania şi, dacă nu mă înşel, BCR, suntem în procesul de a oferi aceste plăţi instant către clienţii noştri”, a afirmat Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, în cadrul ediţiei a 9-a a SWIFT Business Forum Romania, care a avut loc la Bucureşti recent.

Aceste plăţile instant vor putea fi făcute doar în lei, în limita a 49.999 de lei (RON), fiind considerată o sumă care respectă legislaţia în domeniul spălării banilor.

„La lista prezentată de domnul Gheţea, BCR, CEC Bank şi Banca Transilvania, adaug Libra Bank, iar, din semestrul al doilea al anului viitor, Citi Bank, după ce va deschide în Ungaria”, a menţionat Bogdan Năstase, Project Manager al Transfond, compania care administrează plăţile comerciale interbancare.

Project Manager-ul Transfond a subliniat că, începând din a doua jumătate a lunii noiembrie 2018, sistemul devine operaţional, din punct de vedere tehnic, dar extinderea acestuia depinde doar de cât de interesate vor fi băncile.

“Suntem pregătiţi oricând să operaţionalizăm sistemul.”

Rodica Tuchilă, directorul executiv al ARB, a menţionat că ARB a acordat sprijin prin semnarea unei noi convenţii intrabancare care include şi schema de plăţi instant, pentru care au semnat un contract cu Consiliul European al Plăţilor.

„Totul este pregătit ca să pornim cât de repede, în perioada următoare. A fost o colaborare între bănci, Transfond şi Banca Naţională. Întreaga comunitate a participat la acest proiect. Sperăm ca lucrurile să avanseze foarte rapid, odată ce sistemul va fi lansat”, a declarat Rodica Tuchilă.

Sursa: nocash.info.ro

Noutăți similare